-Owoce najlepiej przechowywać w zacienionym miejscu, gdyż to przedłuża ich trwałość. -Gruszki nie wytrzymują dobrze transportu. Dlatego lepiej przewozić je, gdy nie są jeszcze całkiem dojrzałe. -Truskawki i poziomki płuczemy pod bieżącą wodą z szypułkami, co zapobiega nasiąkaniu owoców.-Cytrusy przed obraniem ze skórki należy wyszorować w ciepłej wodzie. Usunie to chemikalia i bakterie, które zostają po dotykaniu ich przez wiele osób. -Jabłka i gruszki nie ściemnieją, jeśli zanurzymy je na chwilę w wodzie z dodatkiem soli. Można też skropić je sokiem z cytryny. -Cytryny będą bardziej soczyste, jeśli zanurzymy je przez 5 minut w gorącej wodzie. -Skórek mandarynek i grejpfrutów nie można wykorzystywać do ciasta czy innych wypieków, tak jak robi się to ze skórką cytryny. -Nalot na figach to skrystalizowany cukier.