Dzika róża - gatunek krzewu z rodziny różowatych, mający duże zastosowanie nie tylko w kuchni ale również w lecznictwie.
Najlepszymi miesiącami na zbieranie tych wartościowych kuleczek są sierpień i wrzesień.
Owoce dzikiej róży najpierw suszymy a następnie przyrządzamy lecznicze herbatki. Można z nich robić dżemy oraz sosy. Przez wiele osób stosowana do produkcji smakowitych win czy likierów. Wyprodukowane soki z owoców róży służyły niegdyś do leczenia przeziębienia.
Owoce dzikiej róży bardzo pomocne są przy różnych dolegliwościach, zawierają dużo witamin, a zwłaszcza witaminy C, która ma pięciokrotnie większe działanie niż tabletki. Wzmacniają stawy, przyspieszają gojenie się ran, leczą oraz upiększają i odmładzają cerę. Olej pozyskiwany z tych owoców leczy stany zapalne skóry i trudno gojące się rany. Owoce róży mają działanie rozkurczające i żółciopędne. Stosowane jako lek ogólnie wzmacniający, a także pomocniczo do leczenia schorzeń nerek, wątroby oraz przewodu pokarmowego.
Dlatego naprawdę warto zbierać te owoce, ponieważ mają wiele właściwości kuchennych, leczniczych i wspomagających.
Przepis na nalewkę z dzikiej róży >>>>
A tu przepis na dobrą nalewkę, która może pomóc przy przeziębieniu.
NALEWKA Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY
1,5 kg owoców dzikiej róży
pół litra wódki
pół litra spirytusu
pół litra wody
pół litra miodu (prawdziwego)
Owoce dzikiej róży umyj i osusz. Następnie ponakłuwaj każdy z nich. Wsyp do dużego naczynia (np. dymionu) i zalej spirytusem. Odstaw do ciepłego miejsca na ok. 1,5 miesiąca, co pewien czas potrząsając naczyniem. Po tym czasie przecedź i wyciśnij sok. Odstaw na ok. 1,5 tygodnia. Przelewaj co pewien czas, aby usunąć niepotrzebne kawałki owoców. Do ciepłej wody dodaj miodu, podgrzej. Wymieszaj z wódką i dodaj do nalewki ze spirytusu. Całość odstaw na ok. 3 miesiące do zimna.
Najlepszymi miesiącami na zbieranie tych wartościowych kuleczek są sierpień i wrzesień.
Owoce dzikiej róży najpierw suszymy a następnie przyrządzamy lecznicze herbatki. Można z nich robić dżemy oraz sosy. Przez wiele osób stosowana do produkcji smakowitych win czy likierów. Wyprodukowane soki z owoców róży służyły niegdyś do leczenia przeziębienia.
Owoce dzikiej róży bardzo pomocne są przy różnych dolegliwościach, zawierają dużo witamin, a zwłaszcza witaminy C, która ma pięciokrotnie większe działanie niż tabletki. Wzmacniają stawy, przyspieszają gojenie się ran, leczą oraz upiększają i odmładzają cerę. Olej pozyskiwany z tych owoców leczy stany zapalne skóry i trudno gojące się rany. Owoce róży mają działanie rozkurczające i żółciopędne. Stosowane jako lek ogólnie wzmacniający, a także pomocniczo do leczenia schorzeń nerek, wątroby oraz przewodu pokarmowego.
Dlatego naprawdę warto zbierać te owoce, ponieważ mają wiele właściwości kuchennych, leczniczych i wspomagających.
Przepis na nalewkę z dzikiej róży >>>>
A tu przepis na dobrą nalewkę, która może pomóc przy przeziębieniu.
NALEWKA Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY
1,5 kg owoców dzikiej róży
pół litra wódki
pół litra spirytusu
pół litra wody
pół litra miodu (prawdziwego)
Owoce dzikiej róży umyj i osusz. Następnie ponakłuwaj każdy z nich. Wsyp do dużego naczynia (np. dymionu) i zalej spirytusem. Odstaw do ciepłego miejsca na ok. 1,5 miesiąca, co pewien czas potrząsając naczyniem. Po tym czasie przecedź i wyciśnij sok. Odstaw na ok. 1,5 tygodnia. Przelewaj co pewien czas, aby usunąć niepotrzebne kawałki owoców. Do ciepłej wody dodaj miodu, podgrzej. Wymieszaj z wódką i dodaj do nalewki ze spirytusu. Całość odstaw na ok. 3 miesiące do zimna.
Weronika91