O Ogień
Z Ziemia
M Metal
W Woda
Składniki dodajemy w podanej kolejności mieszając potrawę po dodaniu składników danej przemiany i odczekując dłuższą chwilę.
Podprażyć 1 szklankę płatków owsianych (lub pół na pół z jęczmiennymi)na suchej patelni
O zagotować 3 szklanki wody
dodać podprażone płatki ( jeśli nie prażymy płatków dodajemy je w przemianie metalu)
Z dodać garść pokrojonych daktyli
1-2 pokrojone gruszki ze skórką
trochę migdałów ze skórką, pokrojonych lub w płatkach
2 łyżki wiórek kokosowych
cynamon
M dodać 1 plasterek imbiru
W szczyptę soli morskiej
D kilka kropel cytryny
O szczypta kurkumy
gotować na małym ogniu ok. 20 minut w zależności od tego, jaką konsystencję lubimy.
Mieszać od czasu do czasu.
Po ugotowaniu można dodać łyżkę masła lub oleju migdałowego ( Z )
Uwaga:
można też dodać zamiast gruszek pokrojone jabłka lub starte jabłka dopiero pod koniec gotowania. Jeśli są kwaśne to dodajemy je w przemianie drzewa
można dodać rodzynki lub inne suszone owoce zamiast daktyli
Z Ziemia
M Metal
W Woda
Składniki dodajemy w podanej kolejności mieszając potrawę po dodaniu składników danej przemiany i odczekując dłuższą chwilę.
Podprażyć 1 szklankę płatków owsianych (lub pół na pół z jęczmiennymi)na suchej patelni
O zagotować 3 szklanki wody
dodać podprażone płatki ( jeśli nie prażymy płatków dodajemy je w przemianie metalu)
Z dodać garść pokrojonych daktyli
1-2 pokrojone gruszki ze skórką
trochę migdałów ze skórką, pokrojonych lub w płatkach
2 łyżki wiórek kokosowych
cynamon
M dodać 1 plasterek imbiru
W szczyptę soli morskiej
D kilka kropel cytryny
O szczypta kurkumy
gotować na małym ogniu ok. 20 minut w zależności od tego, jaką konsystencję lubimy.
Mieszać od czasu do czasu.
Po ugotowaniu można dodać łyżkę masła lub oleju migdałowego ( Z )
Uwaga:
można też dodać zamiast gruszek pokrojone jabłka lub starte jabłka dopiero pod koniec gotowania. Jeśli są kwaśne to dodajemy je w przemianie drzewa
można dodać rodzynki lub inne suszone owoce zamiast daktyli