Owsianka z gruszkami i daktylami

Przepis Katarzyny Jaszczyk-Górskiej, którą uczy gotowania według Pięciu Przemian.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Owsianka z gruszkami i daktylami
O Ogień
Z Ziemia
M Metal
W Woda

Składniki dodajemy w podanej kolejności mieszając potrawę po dodaniu składników danej przemiany i odczekując dłuższą chwilę.

Podprażyć 1 szklankę płatków owsianych (lub pół na pół z jęczmiennymi)na suchej patelni

O  zagotować 3 szklanki wody
     dodać podprażone płatki ( jeśli nie prażymy płatków dodajemy je w przemianie metalu)

Z  dodać garść pokrojonych daktyli
     1-2 pokrojone gruszki ze skórką
      trochę migdałów ze skórką, pokrojonych lub w płatkach
      2 łyżki wiórek kokosowych
     cynamon

M  dodać 1 plasterek imbiru

W  szczyptę soli morskiej

D   kilka kropel cytryny

O szczypta kurkumy

gotować na małym ogniu ok. 20 minut w zależności od tego, jaką konsystencję lubimy.
Mieszać od czasu do czasu.

Po ugotowaniu można dodać łyżkę masła lub oleju migdałowego ( Z )


Uwaga:

można też dodać zamiast gruszek pokrojone jabłka lub starte jabłka dopiero pod koniec gotowania. Jeśli są kwaśne to dodajemy je w przemianie drzewa
można dodać rodzynki lub inne suszone owoce zamiast daktyli