PANIEROWANE PIERSI KURCZAKA Z MIZERIĄ

Przepis poleca Ania Starmach z menudomowe.pl

         
ocena: 5/5 głosów: 1
PANIEROWANE PIERSI KURCZAKA Z MIZERIĄ
(przepis na 2 osoby)
czas przygotowania około 30 minut
SKŁADNIKI:
300 g filetów z kurczaka
400 g ziemniaków
2 plastry szynki
2 plastry żółtego sera
2 ogórki
1 jajo
natka koperku
bułka tarta
kubeczek śmietany 12%
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki dokładnie umyj, a następnie wrzuć do garnka z lekko osoloną wodą i gotuj około 25 min.
2. Filety z kurczaka rozbij używając tłuczka do mięsa.
3. Mięso posól i popierz. Na środek każdego filetu połóż plasterek szynki i sera.
4. Zwiń mięso w roladkę.
5. Każda roladkę maczaj w rozbełtanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej.
6. Smaż kurczaka na odrobinie oleju ok. 10-12 minut. Podczas smażenia, co pewien czas obracaj roladki.
7. W między czasie przygotuj mizerię. Ogórki obierz, zetrzyj na tarce w plasterki.
8. Plasterki ogórka odciśnij, pozbywając się nadmiaru wody. Wymieszaj w misce ze śmietaną i pokrojonym koperkiem, dopraw do smaku.
9. Gotowe roladki podawaj z mizerią i ziemniakami oraz resztą koperku.