Pianka z Crema Catalana z consomme truskawkowym

Jakub Emanuel Malec-Executive Chef - Mercure Grand Warszawa serwuje danie prosto z gorącej Hiszpanii

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Pianka z Crema Catalana z consomme truskawkowym
Pianka z Crema Catalana z consomme truskawkowym

Pianka :

300g śmietana 36%
75g mleko
75g cukier
3 żółtka
1 laska cynamonu
Skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy

Consomme truskawkowe:

500 g truskawego
50g cukru

Sposób przygotowania:

Zagotowujemy śmietanę wraz z mlekiem, laskę cynamonu, skórkę z pomarańczy i cytryny i 70g cukru. W misce ucieramy na parze żółtka wraz z resztą cukru aż do uzyskania kremowej konsystencji. Przez sito przecedzamy śmietanę wraz z mlekiem i dodajemy do wcześniej utartych żółtek. Całość doprowadzamy do temp 85 oC nieustannie mieszając, następnie gwałtownie schładzamy i nalewamy do syfonu 0,5L i nabijamy 1 nabojem N2O.
Pozostawiamy w lodówce conajmniej 6 godzin.
Truskawki myjemy, kroimy na 4 części i pakujemy próżniowo wraz z cukrem i wkładamy do kąpieli wodnej o stałej temperaturze 65 oC na 45min. Gwałtownie schładzamy i trzymamy w lodówce 1h