6 jaj,
6 łyżek cukru,
7 łyżek mąki,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
zapach według gustu, na przykład ½ łyżeczki startej z cytryny skórki lub cukier wanilinowy
do wysmarowania formy: łyżka masła
1. Wybić jajka ze skorupek, oddzielając żółtka od białek.
2. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasnożółty kogel-mogel.
3. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać, cały czas ubijając, pozostały cukier.
4. Do żółtek dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i pianę.
5. Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy (może nią być tortownica). Piec, nie otwierając piekarnika, do momentu, kiedy zacznie odstawać od ścian formy, czyli około 30 minut w temperaturze 180ºC. Warto sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest już upieczony.
Tak upieczony biszkopt można wykorzystać do przygotowania tortu (można przełożyć go kremem) lub podawać jako doskonałe ciasto bez przekładania kremem.
6 łyżek cukru,
7 łyżek mąki,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
zapach według gustu, na przykład ½ łyżeczki startej z cytryny skórki lub cukier wanilinowy
do wysmarowania formy: łyżka masła
1. Wybić jajka ze skorupek, oddzielając żółtka od białek.
2. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasnożółty kogel-mogel.
3. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać, cały czas ubijając, pozostały cukier.
4. Do żółtek dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i pianę.
5. Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy (może nią być tortownica). Piec, nie otwierając piekarnika, do momentu, kiedy zacznie odstawać od ścian formy, czyli około 30 minut w temperaturze 180ºC. Warto sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest już upieczony.
Tak upieczony biszkopt można wykorzystać do przygotowania tortu (można przełożyć go kremem) lub podawać jako doskonałe ciasto bez przekładania kremem.