Tradycyjny polski mazurek oraz makowiec

Andrzej Janeczek Szef kuchni Hotelu "1231" z Torunia poleca przepisy na słodkości.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tradycyjny polski mazurek oraz makowiec
Tradycyjny, polski „Mazurek”

1. Ciasto kruche
200 g masła
100 g cukru
300 g mąki
1 jajko
aromat migdałowy, szczypta soli

2. Rolada maślana
200 g masła
200 g cukru
6 żółtek
6 białek
140 g mąki

3. Polewa czekoladowa
250 g śmietany 36%
200 g gorzka czekolada

4. Konfitura malinowa lub truskawkowa 200 g.

1
Na stolnicy posiekać masło z cukrem, dodać mąkę, jajko, sól, aromat i wszystko posiekać jeszcze raz do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wyłożyć nim dno formy.
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180˚C około 10 minut, na lekko złoty kolor. Ciasto będzie niedopieczone.

2.
Masło ubić z ½ cukru, dodać żółtka i wymieszać z ubitymi białkami i pozostałą częścią cukru. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Rozsmarować w foremce wyłożonej pergaminem na grubość około 1 – 1,5 cm, piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C około 15 minut.

3. Zagotować śmietanę, odstawić i dodać pokruszoną czekoladę, dokładnie wymieszać.


Odpieczone ciasto kruche w foremce, posmarować częścią konfitury, przykryć roladą, rozsmarować pozostałą część konfitury i na wierzchu rozprowadzić polewę czekoladową.
Po zastygnięciu polewy ciasto udekorować orzechami, suszonymi lub kandyzowanymi owocami, migdałami.

Makowiec

1. Masa makowa

650 g maku
1 l. mleka
5 jajek
100 g masła
150 g miodu
50 g cukru
50 g rodzynek
50 g skórki pomarańczowej
aromat migdałowy

2. Ciasto
 
200 g mleka
50 g drożdży
150 g cukru
150 g masła
3 jajka
700 g mąki pszennej
szczypta soli
wanilia

1.
Mak wsypać do wrzącego mleka i chwilę pogotować. Przecedzić gdy ostygnie, zmielić (2-3 razy), dodać jajka, miód, cukier, rozpuszczone masło, rodzynki, skórkę i aromat migdałowy. Całość dokładnie wymieszać

2.
Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i szczyptę soli, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15 minut.
Na stolnicę wsypać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, jajka i wyrobić na jednolitą masę. Dodać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykrywając ściereczką na około 30 minut.
Rozwałkować placek grubości około ½ cm, rozsmarować masę makową, zrolować, włożyć do foremki posmarowanej tłuszczem, pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto w foremce wyrośnie (zwiększając swoją objętość około 3-krotnie), wstawić do piekarnika nagrzanego do 170˚C i piec około 45 minut.


Andrzej Janeczek
Szef kuchni Hotel "1231"
87-100 Toruń ul. Przedzamcze 6
tel. 608 045 101 Fax 56 6190911
www.hotelesolaris.pl