Smażone wątróbki drobiowe na tarcie

Przepis autorstwa Stanisława Bobrowskiego, nowego Szefa Kuchni Radisson Blu Krakow

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Smażone wątróbki drobiowe na tarcie
Świeże wątróbki drobiowe – 300 g
Ciasto francuskie – 400 g
Zielone jabłka – 4 szt
Soczewica – 40 g
Drobno pokrojone pomidory bez skórki – 40 g
Ocet sherry – 30 ml
Ocet balsamiczny – 50 ml
Cukier trzcinowy – 30 g
Sos pieczeniowy – 30 ml
Oliwa z oliwek – 30 ml
Pęczek drobno posiekanego szczypiorku
Sól i pieprz do smaku

Składniki na 4 porcje

Sposób przygotowania
Oczyść wątróbkę z nadmiaru tłuszczu. Jabłka umyj i pokrój w ćwiartki. Dodaj ocet balsamiczny i cukier brązowy, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Z ciasta francuskiego wykrój tarty z o średnicy 8 cm i natrzyj je żółtkiem.
Ułóż jabłka w małej formie do tarty, a następnie ułóż na nich krążki z ciasta francuskiego. Formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 18 minut.

Przygotowanie dressingu
Wymieszaj razem pomidory, soczewicę, ocet sherry, szczypiorek, oliwę z oliwek oraz sos pieczeniowy. Dopraw solą i pieprzem.

Wątróbki usmaż na rozgrzanej patelni - po 1 minucie z każdej strony. Następnie dodaj masło. Dopraw solą i pieprzem.

Usmażone wątróbki ułóż na górze tarty. Podawaj z przygotowanym dressingiem.