Nurt w kuchni nowy, coraz bardziej popularny, dostępny w droższych restauracjach i ceniony przez prowadzących wielu programów kulinarnych. Pomidory nadziewane humusem, łosoś w cieście filo z blanszowanym szpinakiem, japońskie kraby - łączymy nie tylko smaki, ale też sposoby ich przygotowywania i podawania. Poza tym dania powinny wyglądać jak biżuteryjne dzieło sztuki.
Kuchnia Fusion to nieograniczone możliwości dla kucharza. Ale dla nas jest również dostępna. Wystarczy trochę wyobraźni, żeby połączyć coś z kuchni francuskiej, coś z chińszczyzny coś z kuchni staropolskiej. Trawa cytrynowa, marin, galangal są już dostępne na półkach sklepowych. Do pieczeni wieprzowej pasuje np. wasabi. Na stół postawmy czeskie piwo lub wino z Włoch. Zobacz książkę kucharską: Kuchnia francuska Proste triki sprawią, że w nasz obiad będzie miał egzotyczny posmak.
Zabielmy zupę pomidorową mleczkiem kokosowym zamiast śmietaną i doprawmy chili. Inny pomysł to pierogi z cząstkami pomarańczy, z farszem jajecznym, deser figowy czy naleśniki z łososiem.
Zobacz też książkę kucharską: Kuchnia francuska.