Cały świat na talerzu

Co to jest Fusion Cuisine? Koktajl kolorów, zapachów, przypraw, przysmaków, składników z całego świata. Dosłownie „kuchnia fuzji”.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Cały świat na talerzu

Nurt w kuchni nowy, coraz bardziej popularny, dostępny w droższych restauracjach i ceniony przez prowadzących wielu programów kulinarnych. Pomidory nadziewane humusem, łosoś w cieście filo z blanszowanym szpinakiem, japońskie kraby - łączymy nie tylko smaki, ale też sposoby ich przygotowywania i podawania. Poza tym dania powinny wyglądać jak biżuteryjne dzieło sztuki.

Kuchnia Fusion to nieograniczone możliwości dla kucharza. Ale dla nas jest również dostępna. Wystarczy trochę wyobraźni, żeby połączyć coś z kuchni francuskiej, coś z chińszczyzny coś z kuchni staropolskiej. Trawa cytrynowa, marin, galangal są już dostępne na półkach sklepowych. Do pieczeni wieprzowej pasuje np. wasabi. Na stół postawmy czeskie piwo lub wino z Włoch. Zobacz książkę kucharską: Kuchnia francuska Proste triki sprawią, że w nasz obiad będzie miał egzotyczny posmak.

Zabielmy zupę pomidorową mleczkiem kokosowym zamiast śmietaną i doprawmy chili. Inny pomysł to pierogi z cząstkami pomarańczy, z farszem jajecznym, deser figowy czy naleśniki z łososiem.

Zobacz też książkę kucharską: Kuchnia francuska.