Pięć sztuczek, które ułatwią Ci robienie drinków

  • 2

Sylwestrowe przygotowywanie drinków warto zacząć od poznania kilku trików, które pomogą nam nie tylko zaoszczędzić cenny czas, ale także wprawią naszych gości w zdumienie.

         
ocena: 5/5 głosów: 8
Pięć sztuczek, które ułatwią Ci robienie drinków
Owocowe kostki lodu

Przygotowujesz lód na imprezę? Nie musisz robić go zawsze w ten sam sposób. Spróbuj urozmaicić swoje drinki zamrażając świeży sok z cytryny, limonki, bądź mrożąc syrop smakowy – na przykład malinowy. Dzięki temu, na przykład mohito będzie zawsze idealnie schłodzone, a topiący się lód zamiast rozwadniać drinka będzie stopniowo uwalniał jego smak. Jeśli do kostek lodu dodasz syrop owocowy, lód po roztopieniu utworzy na dnie kieliszka owocową warstwę.

Lód z owoców

Przy przygotowywaniu napojów typu sangria możemy zamiast kostek lodu wykorzystać mrożone owoce – truskawki, borówki, maliny, brzoskwinie – słowem, wszystkie dary natury, które wpadną nam w ręce. Dodatek jednej mrożonej truskawki urozmaici wygląd większości drinków na bazie szampana czy wina musującego. Dodatkowo, mrożone owoce mają jedną dużą zaletę – nie topią się. Możemy użyć ich wszędzie tam, gdzie normalne kostki lodu były by nie wskazane, na przykład w drinkach z winem, piwem czy właśnie szampanem.

Mrożone kieliszki

Jeśli nie masz czasu na przygotowanie lodu możesz wykorzystać prostą sztuczkę, dzięki, której błyskawicznie schłodzisz przygotowywane drinki. Kieliszki, przed nalaniem do nich drinków wsadź na jakiś czas do lodówki lub, gdy zależy ci na czasie, do zamrażalnika. W ten sposób płyn do nich wlewany dłużej będzie trzymał niską temperaturę i dodatkowo nieco się schłodzi. Amatorzy gadżetów mogą poszukać specjalnych foremek do przygotowania lodowych kieliszków. Woda, wlana do specjalnej formy, po zamarznięciu przyjmuje kształt kieliszka, z którego możemy swobodnie pić. Przynajmniej do czasu, aż całkiem się nie rozmrozi. Zabawki tego typu łatwo kupimy w internetowych sklepach z gadżetami.

Tańsze zamienniki i niezbędne zapasy

Większość drogich alkoholi czy składników można prosto zastąpić tańszymi odpowiednikami. Limonkę można zastąpić cytryną, lub mieszkanką soku z grejpfruta i pomarańczy. Popularne i drogie marki ginów, rumu czy likierów też znajdą swoje tańsze odpowiedniki. Co ważne, w drinkach z dużą ilością składników mało kto jest wstanie odróżnić użyte alkohole. Przed imprezą sylwestrową warto też przygotować sobie kilka niezbędnych składników: syrop cukrowy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, syropy owoce do drinków typu wściekły pies, kubełek na wino musujące, czy kostki lodu – w ten sposób zaoszczędzimy sporo czasu, a ten, szczególnie w ostatnich godzinach starego roku jest na wagę złota.

Przemysław Ziemichód