Cukier krzepi (także drożdże)
Proces fermentacji alkoholowej polega, mówiąc w dużym skrócie, na zamianie cukru w alkohol i dwutlenek węgla. Drożdże żywią się glukozą, a namnażając się wytwarzają etanol. Większość owoców ma w sobie - niestety - zbyt małą ilość cukru, by można z nich było uzyskać wino odpowiedniej mocy, dlatego niezbędne jest dodanie dodatkowej ilości sacharozy. Cukier należy rozpuścić w wodzie w stosunku 1:1 tworząc tzw. syrop cukrowy. Tak przygotowany roztwór możemy dopiero dodać do fermentujących owoców. Uwaga, zbyt duża ilość cukru dodana na raz może zatrzymać fermentacje, dlatego ważne jest aby nie dodawać go więcej niż 1 kilogram na każde 5 litrów wina. Dlatego też wino dosładzamy na raty, w trzech lub czterech etapach.
Życiodajna woda
W wyrobie wina stosować możemy wszystkie zdatne do picia rodzaje wody – przegotowaną, źródlaną, mineralną. Musimy pamiętać, by dokładnie obliczyć ilość płynów jaką dodajemy do wina. Wodę zawartą w syropie cukrowym również należy wliczyć do puli podanej w przepisie. Oznacza, że jeśli na 10 litrów wina potrzeba, na przykład, 2 kilogramów cukru i 8 litrów wody, to po wlaniu do balonu syropu cukrowego pozostała woda to już tylko 6 litrów.
Zobaczcie przepis na wino wiśniowe jaNiny, Domowe wino z wiśni karolci_zip i wino z czerwonej porzeczki Mysiuni.
Fermentacja w miazdze
Surowce możemy dodać do wina na dwa sposoby. Najczęściej wybieraną metodą jest tzw. fermentacja w miazdze. Polega ona na zgnieceniu owoców z drożdżami w baniaku, lub sporej wielkości pojemniku i pozostawieniu ich na kilka dni, by oddały sok. W ten sposób przygotujemy większość win z najpopularniejszych owoców – wiśni, śliwek, aronii, porzeczki. Po 2 dobach powstały sok należy oddzielić od resztek owoców, wlać do baniaka, dodając syrop cukrowy i wodę. Zatkany korkiem z rurką fermentacyjną gąsior odstawiamy w ciepłe miejsce, do czasu aż wino nie skończy pracować.
Fermentacja soku
Drugą popularną metodą fermentacji jest fermentacja czystego soku owocowego. W ten sposób przygotujemy np. wino z jabłek, gruszek i innych owoców z których łatwo wyciska się sok. Do wyciśnięcia soku posłuży nam sokownik, sokowirówka lub niewielka prasa do owoców. Świeżo uzyskany sok wlewamy do balonu i postępujemy tak po zakończeniu fermentacji w miazdze.
Polecamy przepisy na Wino ryżowe jaNiny, Wino gronowe działkowiczki od msewki, raz jeszcze wino porzeczkowe oraz na koniec - porzeczkowo na czarnej porzeczce od Madiji.
Po czym poznać, że wino pracuje?
Do rurki fermentacyjnej, przed tym, jak zatkamy nią balon, należy nalać wody. Woda musi wypełniać obie banieczki rurki przynajmniej w połowie. Wino rozpoczyna pracę do 24 godzin od momentu nastawienia. Pierwszym sygnałem będzie przemieszczająca się w rurce woda i odgłosy bulgotania. Wkrótce na powierzchni wina zacznie tworzyć się piana, a odgłosy jego pracy będą coraz częstsze. Gdy wino przestanie pracować należy dodać do niego kolejną porcje cukru. Czynność te powtarzamy tak długo, aż dodamy cały cukier.
Świat Domowych Alkoholi | Przefermentuj.to
Proces fermentacji alkoholowej polega, mówiąc w dużym skrócie, na zamianie cukru w alkohol i dwutlenek węgla. Drożdże żywią się glukozą, a namnażając się wytwarzają etanol. Większość owoców ma w sobie - niestety - zbyt małą ilość cukru, by można z nich było uzyskać wino odpowiedniej mocy, dlatego niezbędne jest dodanie dodatkowej ilości sacharozy. Cukier należy rozpuścić w wodzie w stosunku 1:1 tworząc tzw. syrop cukrowy. Tak przygotowany roztwór możemy dopiero dodać do fermentujących owoców. Uwaga, zbyt duża ilość cukru dodana na raz może zatrzymać fermentacje, dlatego ważne jest aby nie dodawać go więcej niż 1 kilogram na każde 5 litrów wina. Dlatego też wino dosładzamy na raty, w trzech lub czterech etapach.
Życiodajna woda
W wyrobie wina stosować możemy wszystkie zdatne do picia rodzaje wody – przegotowaną, źródlaną, mineralną. Musimy pamiętać, by dokładnie obliczyć ilość płynów jaką dodajemy do wina. Wodę zawartą w syropie cukrowym również należy wliczyć do puli podanej w przepisie. Oznacza, że jeśli na 10 litrów wina potrzeba, na przykład, 2 kilogramów cukru i 8 litrów wody, to po wlaniu do balonu syropu cukrowego pozostała woda to już tylko 6 litrów.
Zobaczcie przepis na wino wiśniowe jaNiny, Domowe wino z wiśni karolci_zip i wino z czerwonej porzeczki Mysiuni.
Fermentacja w miazdze
Surowce możemy dodać do wina na dwa sposoby. Najczęściej wybieraną metodą jest tzw. fermentacja w miazdze. Polega ona na zgnieceniu owoców z drożdżami w baniaku, lub sporej wielkości pojemniku i pozostawieniu ich na kilka dni, by oddały sok. W ten sposób przygotujemy większość win z najpopularniejszych owoców – wiśni, śliwek, aronii, porzeczki. Po 2 dobach powstały sok należy oddzielić od resztek owoców, wlać do baniaka, dodając syrop cukrowy i wodę. Zatkany korkiem z rurką fermentacyjną gąsior odstawiamy w ciepłe miejsce, do czasu aż wino nie skończy pracować.
Fermentacja soku
Drugą popularną metodą fermentacji jest fermentacja czystego soku owocowego. W ten sposób przygotujemy np. wino z jabłek, gruszek i innych owoców z których łatwo wyciska się sok. Do wyciśnięcia soku posłuży nam sokownik, sokowirówka lub niewielka prasa do owoców. Świeżo uzyskany sok wlewamy do balonu i postępujemy tak po zakończeniu fermentacji w miazdze.
Polecamy przepisy na Wino ryżowe jaNiny, Wino gronowe działkowiczki od msewki, raz jeszcze wino porzeczkowe oraz na koniec - porzeczkowo na czarnej porzeczce od Madiji.
Po czym poznać, że wino pracuje?
Do rurki fermentacyjnej, przed tym, jak zatkamy nią balon, należy nalać wody. Woda musi wypełniać obie banieczki rurki przynajmniej w połowie. Wino rozpoczyna pracę do 24 godzin od momentu nastawienia. Pierwszym sygnałem będzie przemieszczająca się w rurce woda i odgłosy bulgotania. Wkrótce na powierzchni wina zacznie tworzyć się piana, a odgłosy jego pracy będą coraz częstsze. Gdy wino przestanie pracować należy dodać do niego kolejną porcje cukru. Czynność te powtarzamy tak długo, aż dodamy cały cukier.
Nina W.