
1. Aby chleb, bułki, rogale nie pleśniały nie należy trzymać ich w foliowych torebkach. Lepiej jest włożyć je do lnianego woreczka albo zawinąć w ścierkę - pieczywo powinno oddychać.
2. Aby pieczywo nadmiernie nie wysychało ani nie spleśniało, do chlebaka warto włożyć kawałek surowego ziemniaka.
3. Pieczywo warto zamrażać - nie traci na smaku. W celu odświeżenia pieczywa wyjetego z zamrażarki trzeba zwilżyć je wodą lub mlekiem i lekko podpiec w piekarniku.
4. Pod żadnym pozorem nie należy jeść spleśniałego chleba. Nie wystarczy wykroić zepsutej części - pleśń bardzo szybko się rozprzestrzenia i zatruwa pieczywo.
2. Aby pieczywo nadmiernie nie wysychało ani nie spleśniało, do chlebaka warto włożyć kawałek surowego ziemniaka.
3. Pieczywo warto zamrażać - nie traci na smaku. W celu odświeżenia pieczywa wyjetego z zamrażarki trzeba zwilżyć je wodą lub mlekiem i lekko podpiec w piekarniku.
4. Pod żadnym pozorem nie należy jeść spleśniałego chleba. Nie wystarczy wykroić zepsutej części - pleśń bardzo szybko się rozprzestrzenia i zatruwa pieczywo.