Pieczywo na różne dolegliwości

Nie wszyscy wiemy, jak ważną rolę pełni chleb w naszym codziennym życiu i jak wielkie znaczenie dla naszego zdrowia.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pieczywo na różne dolegliwości
Najzdrowsze jest pieczywo ciemne (z mąki żytniej lub razowej), które zawiera pięć razy więcej żelaza, magnezu, miedzi, manganu i cynku niż pieczywo jasne. Jest w nim sporo witamin z grupy B i witamina E, a także błonnik, odpowiedzialny za prawidłową przemianę materii. Bogatsze w mikroelementy jest pieczywo z dodatkiem ziaren, np. słonecznika, lnu, maku, kminku. Oto kilka przydatnych informacji na temat różnych rodzajów pieczywa: Pieczywo z otrębami ma dobry wpływ na serce i naczynia krwionośne, obniża bowiem poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając tym samym zmiany miażdżycowe. Niektóre rodzaje otrąb zapobiegają niedokrwiennej chorobie serca. Pieczywo z dodatkiem ziaren soi obniża we krwi poziom cukru i cholesterolu. Gdy taki chleb zawiera jeszcze ziarna słonecznika, wpływa korzystnie na kondycję skóry i włosów (dzięki dużej zawartości witaminy E). Pieczywo pełnoziarniste – żytnie i graham – polecane jest zwłaszcza w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Pieczywo razowe z dodatkiem otrąb powinny spożywać osoby cierpiące na schorzenia przewodu pokarmowego. Dzięki dużej ilości błonnika pieczywo razowe wspomaga leczenie schorzeń jelita grubego.