Pora letnia to czas grillowania. Coraz częściej, w weekendowe wieczory, w ogródku u sąsiada unosi się zapach pieczonych skrzydełek, szaszłyków czy karkówki. Potrawy z grilla są smaczne i zdrowe, a na dodatek pozwalają wykazać się kulinarną inwencją. Oto kilka rad by potrawy z grilla były zawsze smaczne i doskonale przyrządzone.
Po pierwsze najważniejsze jest doskonałe przyprawienie. Możemy użyć albo przypraw do grillowania albo przyrządzić zalewę samemu z takich składników jak sól (np. Kujawska), pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, itp.
Po drugie pozwólmy aby nasze przysmaki przegryzły się z przygotowaną zalewą. Im dłużej tym lepiej. Sól ma znakomite właściwości konserwujące a w połączeniu z ziołami i innymi przyprawami sprawi, że nawet karkówka będzie miękka i smaczna.
Grill najlepiej rozstawić w miejscu osłoniętym od wiatru, dym nie powinien kierować się na boki i podwędzać naszych biesiadników. Pamiętajmy też, by wegiel czy brykiet dobrze się rozgrzał. Nie wrzucajmy potraw na zimny ruszt. Czas przyrządzania potrawy się nie zmniejszy a możemy sprawić, że mięso będzie twarde.
Jeśli mamy pod ręką liście czarnej porzeczki lub gałązki jałowca, dobrze jest je położyć obok mięsa – nada to potrawie niepowtarzalny aromat. Podobnie działa podlewanie potraw z grila piwem. Smażymy tak długo aż mięso będzie miękkie, ale musimy pamiętać, że karkówka będzie potrzebowac więcej czasu niż skrzydełka kurczaka.
Ambitnym kucharzom proponujemy przygotowanie ryby w soli. Tą wyjątkową potrawą na pewno zaskoczycie swoich gości i wzbudzicie ich uznanie.
Oczywiście nie możemy zapomnieć, by na stole obok ketchupu i musztardy pojawił się pieprz i sól, bo przecież bez soli smutna biesiada. Teraz pozostaje nam już tylko życzyć smacznego i owocnego grillowania
Po pierwsze najważniejsze jest doskonałe przyprawienie. Możemy użyć albo przypraw do grillowania albo przyrządzić zalewę samemu z takich składników jak sól (np. Kujawska), pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, itp.
Po drugie pozwólmy aby nasze przysmaki przegryzły się z przygotowaną zalewą. Im dłużej tym lepiej. Sól ma znakomite właściwości konserwujące a w połączeniu z ziołami i innymi przyprawami sprawi, że nawet karkówka będzie miękka i smaczna.
Grill najlepiej rozstawić w miejscu osłoniętym od wiatru, dym nie powinien kierować się na boki i podwędzać naszych biesiadników. Pamiętajmy też, by wegiel czy brykiet dobrze się rozgrzał. Nie wrzucajmy potraw na zimny ruszt. Czas przyrządzania potrawy się nie zmniejszy a możemy sprawić, że mięso będzie twarde.
Jeśli mamy pod ręką liście czarnej porzeczki lub gałązki jałowca, dobrze jest je położyć obok mięsa – nada to potrawie niepowtarzalny aromat. Podobnie działa podlewanie potraw z grila piwem. Smażymy tak długo aż mięso będzie miękkie, ale musimy pamiętać, że karkówka będzie potrzebowac więcej czasu niż skrzydełka kurczaka.
Ambitnym kucharzom proponujemy przygotowanie ryby w soli. Tą wyjątkową potrawą na pewno zaskoczycie swoich gości i wzbudzicie ich uznanie.
Oczywiście nie możemy zapomnieć, by na stole obok ketchupu i musztardy pojawił się pieprz i sól, bo przecież bez soli smutna biesiada. Teraz pozostaje nam już tylko życzyć smacznego i owocnego grillowania
wio