Piotr Adamczyk jest wielbicielem smaków, ale zapytany o ulubioną potrawę, bez wahania odpowiada, że od zawsze były to pierogi z kapustą i grzybami podawane przez jego babcię.
Aktor przyznaje też, że do dziś szuka tych niepowtarzalnych smaków zapamiętanych z dzieciństwa. „Rozmawiam z szefami kuchni i dążę do tego, by trafić w ten właśnie wyjątkowy aromat i smak.”.
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
Na ciasto:
- 35 dag mąki
- sól
- 1 jajko
Na farsz:
- 5-8 dag suszonych grzybów
- 1 cebula
- sól i pieprz
- 50 dag kiszonej kapusty
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, jajko i wyrobić ciasto, podzielić je na trzy części, przykryć wilgotną ściereczką, żeby wyschło. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, odcedzić, pokroić. Cebulę posiekać, przysmażyć na oleju. Kapustę ugotować, odcisnąć, posiekać, wymieszać z grzybami i cebulą, przyprawić. Rozwałkować ciasto na 2 mm, wykrawać krążki, na każdy nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić. Gotować 3 minuty od wypłynięcia na wierzch, przed podaniem podsmażyć.
Źródło: wywiad: Monika Kotowska/Viva!; przepis: Przyjaciółka
Aktor przyznaje też, że do dziś szuka tych niepowtarzalnych smaków zapamiętanych z dzieciństwa. „Rozmawiam z szefami kuchni i dążę do tego, by trafić w ten właśnie wyjątkowy aromat i smak.”.
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
Na ciasto:
- 35 dag mąki
- sól
- 1 jajko
Na farsz:
- 5-8 dag suszonych grzybów
- 1 cebula
- sól i pieprz
- 50 dag kiszonej kapusty
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, jajko i wyrobić ciasto, podzielić je na trzy części, przykryć wilgotną ściereczką, żeby wyschło. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, odcedzić, pokroić. Cebulę posiekać, przysmażyć na oleju. Kapustę ugotować, odcisnąć, posiekać, wymieszać z grzybami i cebulą, przyprawić. Rozwałkować ciasto na 2 mm, wykrawać krążki, na każdy nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić. Gotować 3 minuty od wypłynięcia na wierzch, przed podaniem podsmażyć.
Źródło: wywiad: Monika Kotowska/Viva!; przepis: Przyjaciółka