Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami
Nadzienie: Suszone grzyby włożyć do garnka zalać wodą i pozostawić na całą noc. Rano ugotować je w tej samej wodzie w której się moczyły. Gdy woda zawrze gotować około 5-7 minut. Odcedzić, ale wody spod gotowania nie wylewać!! Gdy grzyby przestygną pokroić w paski.Kapustę poszatkować, jeśli jest za kwaśna to przepłukać, włożyć do garnka zalać 1,5 szklanki wody, dodać listek, goździki i ziele ugotować do miękkości. Odparować jak najwięcej wody. W tym czasie obrać pieczarki i pokroić w półplasterki. Cebulę drobno pokroić. Tłuszcze rozgrzać, wrzucić cebule i od razu pieczarki, smażyć razem do momentu aż pieczarki zmniejszą swoją objętość o połowę. Podlać połową szklanki wody z spod gotowania grzybów. Zamieszać i chwilę pogotować. Posolić i dodać pieprz. Zmniejszyć płomień i wrzucić na patelnię pokrojone grzyby, smażyć około 1 minuty co chwila mieszając. Do kapusty dodać mąkę, zamieszać i podlać chochlą wody spod gotowania grzybów. Dodać zawartość patelni i porządnie wymieszać. Doprawić do smaku, ale ostrożnie ponieważ grzyby są już dosmaczone. Zamieszać i gotować razem jeszcze około 2-3 minut. Pozostawić do ostygnięcia.( można krótko zblenderować, choć ja tego nie robiłam.
Ciasto: Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek wbić jajko, dodać olej i sól, wymieszać. Stopniowa dolewać wodę i wyrabiać ciasto. zakończyć wyrabianie gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki. Zrobić kulę z ciasta, podzielić ją na 4 części. wziąć jedną rozwałkować na cienki placek i szklanką wycinać kółka i nakładać łyżeczka farsz, zlepić pieroga i łyżeczką odcisnąć ładny wzór. Postąpić tak z całym ciastem i farszem. W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli i oleju, małymi partiami wrzucać pierożki i od ponownego zagotowania wody gotować około 2-3 minuty. Wyjmować łyżka cedzakową, podawać gorące do jedzenia lub pozostawić do ostygnięcia i zamrozić do wigilii. SMACZNEGO!
Ciasto: Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek wbić jajko, dodać olej i sól, wymieszać. Stopniowa dolewać wodę i wyrabiać ciasto. zakończyć wyrabianie gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki. Zrobić kulę z ciasta, podzielić ją na 4 części. wziąć jedną rozwałkować na cienki placek i szklanką wycinać kółka i nakładać łyżeczka farsz, zlepić pieroga i łyżeczką odcisnąć ładny wzór. Postąpić tak z całym ciastem i farszem. W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli i oleju, małymi partiami wrzucać pierożki i od ponownego zagotowania wody gotować około 2-3 minuty. Wyjmować łyżka cedzakową, podawać gorące do jedzenia lub pozostawić do ostygnięcia i zamrozić do wigilii. SMACZNEGO!