Pietruszka występuje w dwóch odmianach:
- pietruszka korzeniowa – jadalny jest korzeń i liście
- pietruszka naciowa – jadalne są tylko liście
Pietruszka jest źródłem składników odżywczych takich jak witamina B12, witamina C, witamina K, beta karoten, fluor, kwas foliowy, chlorofil, wapń, żelazo i niezbędne kwasy tłuszczowe.
Dobroczynne działanie pietruszki:
• Ułatwia trawienie
• Usuwa nadmiar wody z organizmu
• Oczyszcza krew
• Poprawia wzrok
• Reguluje nadmierną fermentację w żołądku i jelitach
Jej regularne spożywanie chroni przed m.in. przed niedokrwistością, kamicą nerkową, zapaleniem nerek, wzdęciami.
Jedna garść pietruszki wystarczy, aby pokryć 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ze względu na dużą zawartość żelaza, powinna być spożywana przez osoby chorujące na anemię. Żucie listków pietruszki odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach np. czosnku.
Z pietruszki możemy przyrządzać soki, zupy, placuszki z jej dodatkiem lub jeść po prostu, na surowo, dodając do surówek albo jako dodatek do kanapek.
Powinniśmy spożywać jak najwięcej świeżej pietruszki, ponieważ wysuszona nie ma tak dobrego smaku oraz tylu wartości odżywczych, co świeża. Zadbajmy więc o to już dziś i w kilka doniczek wsadźmy korzenie pietruszki. Zapewni to nam stałe źródło świeżej, wspaniałej natki.
Odkryj przepis na przepyszny sok z pietruszki! >>>
Nina W.
ajrinwu