Zawiera bardzo dużo witaminy C, pierwiastków mineralnych i witamin. Polecana jest w walce z przeziębieniem, grypą oraz do ogólnego wzmocnienia układu odpornościowego.
Nie nadają się do jedzenia na surowo - są twarde i kwaśne. Niemniej jednak można z nich przygotować wiele przetworów. Ze względu na dużą zawartość pektyn, owoce pigwy mogą służyć do żelowania konfitur.
Można z nich zrobić miód, dżem, kompot, powidła, soki, nalewki, wina, pasty a nawet marmolady. Pigwę wykorzystuje się jako dodatek do herbaty, kiszonej kapusty, marynat do mięs, placków ziemniaczanych czy ciast owocowych.
Zawiera kwasy organiczne, cukry, pektyny, garbniki, olejek lotny. Znajdziemy w niej także fosfor, magnez, żelazo, miedź, wapno oraz potas. Fitoterapia zaleca spożywanie soku z pigwy z miodem przy kaszlu suchym, grypie i przeziębieniach.
Nie tylko owoce posiadają cenne właściwości - znaleźć je można także w nasionach. Macerat albo napar z nich przygotowany pomaga przy zgadze, refluksie, w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, uszkodzeniach śluzówki żołądka. Owoce oraz nasiona pobudzają trawienie i polecane są przy odchudzaniu. Wzmacniają także wątrobę.
Pigwa wzmacnia odporność, dodaje apetytu, przeciwdziała biegunce i wymiotom.
Posiada jedną zaskakującą właściwość, a mianowicie pod wpływem długiego gotowania zmienia kolor na czerwony. Dzieje się tak, ponieważ owoce pigwy podczas gotowania wytwarzają antycyjaninę, czyli pigment, który uwalnia się w gotującej się wodzie.
To na pewno Cię zaskoczy - zobacz przepis na podchmielony dżem z pigwy!
Nina W.