Piknik na świeżym powietrzu

Jak przygotować smaczny i zdrowy piknik na świeżym powietrzu?

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Piknik na świeżym powietrzu
Party w ogrodzie to same korzyści. W przerwach między grillem i przekąskami można pograć w siatkówkę czy badmintona i nie trzeba sprzątać mieszkania po imprezie. Poza tym już 15 minut spędzone na słońcu sprawia, że nasza przysadka produkuje dzienną porcję witaminy D, która jest niezbędna by mieć mocne kości, wspomaga system nerwowy i mięśniowy. Jeśli nie mamy własnego ogrodu można zrobić piknik w parku albo pobliskim lesie, a nawet na balkonie. Podczas przyjęcia na zielonej trawce sprawdzają się potrawy w wersji finger food, czyli te, które je się palcami. To wygodne dla gości i ekologiczne. W wersji finger food nie sprawdzają się jedynie dania gorące- jeśli chcemy je podać, warto rozpalić grill. Wspólne robienie potraw z rusztu będzie dodatkową atrakcją. Jeśli nie nakładamy jedzenia na talerz, to nie kontrolujemy jego ilości. Dlatego podczas przyjęć finger food jemy zazwyczaj więcej niż zwykle. Warto więc niezdrowe sałatki z majonezem czy tłuste mięsa i wędliny zastąpić owocami i warzywami.