Pieczarki faszerowane dają szerokie pole do popisu wszystkim lubiącym eksperymentować w kuchni. Kapelusze pieczarek możemy faszerować tym, co najbardziej lubimy i co nam tylko przyjdzie do głowy. Może to być mielone mięso z przyprawami w pysznym pomidorowym sosie albo grillowane warzywa z dodatkiem świeżych ziół. My pokazujemy Wam najprostszy i najtańszy sposób na niesamowicie pachnące pieczarki faszerowane serem żółtym, natką pietruszki i… pieczarkami. Do wykonania pieczarkowej przekąski dla 3 osób potrzebujemy ok. 12 pieczarek.
Jak zrobić pieczarki faszerowane?
Czym faszerować pieczarki?
Warto poeksperymentować z warzywami i przygotować np. wyśmienity farsz na bazie szpinaku z dodatkiem suszonych pomidorów. Pieczarki faszerowane boczkiem z cebulką i serem to prawdziwy hit! Dla bardziej wymagających polecamy pieczarki faszerowane owocami morza - mięsem kraba lub krewetkami.
Niezależnie od wybranej opcji takie pieczarki nie wymagają ani wielu składników - przez co ich przygotowanie jest tanie - ani zbyt wiele czasu. To także znakomita opcja na wykorzystanie tego, co akurat znajduje się w lodówce.
Jak zrobić pieczarki faszerowane?
- Oddzielamy kapelusze od nóżek pieczarek;
- Nóżki kroimy w małe kawałki i przesmażamy na oliwie z dużą, pokrojoną cebulą;
- Dodajemy pół szklanki bułki tartej, jedno całe jajko, pół pęczka posiekanej natki pietruszki i 25 dag startego żółtego sera;
- Przesmażamy chwilę, dodajemy sól oraz pieprz;
- Gotowym farszem wypełniamy kapelusze pieczarek i pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temperaturze ok. 200 stopni przez pół godziny.
Czym faszerować pieczarki?
Warto poeksperymentować z warzywami i przygotować np. wyśmienity farsz na bazie szpinaku z dodatkiem suszonych pomidorów. Pieczarki faszerowane boczkiem z cebulką i serem to prawdziwy hit! Dla bardziej wymagających polecamy pieczarki faszerowane owocami morza - mięsem kraba lub krewetkami.
Niezależnie od wybranej opcji takie pieczarki nie wymagają ani wielu składników - przez co ich przygotowanie jest tanie - ani zbyt wiele czasu. To także znakomita opcja na wykorzystanie tego, co akurat znajduje się w lodówce.