Jak zrobić pieczarki faszerowane?

Oddzielamy kapelusze od nóżek pieczarek. Te ostatnie kroimy w małe kawałki i podsmażamy z dodatkiem oliwy i cebuli. Dodajemy bułkę tartą, świeżą pietruszkę, jajko i ser żółty. Farszem wypełniamy kapelusze pieczarek i zapiekamy w piekarniku.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić pieczarki faszerowane?
fot. Fotolia
Pieczarki faszerowane dają szerokie pole do popisu wszystkim lubiącym eksperymentować w kuchni. Kapelusze pieczarek możemy faszerować tym, co najbardziej lubimy i co nam tylko przyjdzie do głowy. Może to być mielone mięso z przyprawami w pysznym pomidorowym sosie albo grillowane warzywa z dodatkiem świeżych ziół. My pokazujemy Wam najprostszy i najtańszy sposób na niesamowicie pachnące pieczarki faszerowane serem żółtym, natką pietruszki i… pieczarkami. Do wykonania pieczarkowej przekąski dla 3 osób potrzebujemy ok. 12 pieczarek.

Jak zrobić pieczarki faszerowane?
  • Oddzielamy kapelusze od nóżek pieczarek;
  • Nóżki kroimy w małe kawałki i przesmażamy na oliwie z dużą, pokrojoną cebulą;
  • Dodajemy pół szklanki bułki tartej, jedno całe jajko, pół pęczka posiekanej natki pietruszki i 25 dag startego żółtego sera;
  • Przesmażamy chwilę, dodajemy sól oraz pieprz;
  • Gotowym farszem wypełniamy kapelusze pieczarek i pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temperaturze ok. 200 stopni przez pół godziny.

Czym faszerować pieczarki?

Warto poeksperymentować z warzywami i przygotować np. wyśmienity farsz na bazie szpinaku z dodatkiem suszonych pomidorów. Pieczarki faszerowane boczkiem z cebulką i serem to prawdziwy hit! Dla bardziej wymagających polecamy pieczarki faszerowane owocami morza - mięsem kraba lub krewetkami.

Niezależnie od wybranej opcji takie pieczarki nie wymagają ani wielu składników - przez co ich przygotowanie jest tanie - ani zbyt wiele czasu. To także znakomita opcja na wykorzystanie tego, co akurat znajduje się w lodówce.