Piwo i potrawy

Ogólne zasady łączenia piwa i potraw.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Piwo i potrawy
W zależności od smaku, aromatu, lepkości, struktury piwa, można je podawać do mnóstwa potraw. Odpowiednio dobrane do potrawy piwo pomaga lepiej ujawnić jego dobre właściwości, wzmacnia przyjemne odczucia smakowe. Każdy gatunek piwa uwypukla walory smaku i aromatu różnych potraw, dlatego tak ważny jest jego właściwy wybór. Kilka zasad, których należy przestrzegać, aby odpowiednio łączyć piwo z potrawami: - Dobierajcie potrawy zależnie od mocy piwa. Do potraw lekkich – dobieramy delikatniejsze, mniej gorzkie piwa. Do sytych i aromatycznych potraw najlepiej pasują gatunki piwa o wyrazistym smaku, bardziej gorzkie. Na przykład: mocne piwo może przyćmić smak ryby. W takim wypadku najlepiej będzie pasowało piwo pszenne. Piwo lekkie słabo przenika smak mięsa pieczonego na grillu, dlatego tu najbardziej pasuje na przykład piwo ciemne. - Próbujcie odnaleźć harmonię potraw i piwa. Najlepsze kombinacje są wówczas, gdy piwo i potrawy posiadają wspólne elementy smaku i aromatu: słodycz, gorycz i temu podobne. - Spójrzcie na potrawy klasyczne. W krajach posiadających tradycje konsumowania piwa można odnaleźć wspaniałe przykłady połączenia piwa i potraw. - Zwracajcie uwagę na sezonowość. Latem wybierajcie lekkie potrawy i lekkie piwo, a zimą – odwrotnie „wyraziste” potrawy i „intensywniejsze” piwo. - Od słabszego do mocniejszego. Jeżeli w czasie obiadu lub kolacji konsumujemy kilka połączeń piwa i potraw, ważne, aby rozpocząć ich spożywanie od słabszych i stopniowo przechodzić do mocniejszych. Alkohol, chmiel, pieczony szaszłyk i słodycz mogą doprowadzić do „zmęczenia” podniebienia, dlatego zaczynając od lżejszego piwa odczuwania wrażeń smakowych. Należy jednak zachować umiar. Łączenie zbyt dużej ilości różnych potraw i piw doprowadzi niechybnie do „zmęczenia” podniebienia i zatarcia doznań smakowych. W ciągu jednego wieczoru raczej nie uda się wypróbować więcej niż 6 gatunków piwa. Po za tym pamiętajmy, że piwo zawiera alkohol i należy delektować się nim z umiarem. - Ćwiczenie i praktyka czyni mistrza. Nie każda próba spełni nasze oczekiwania. Wiele radości i satysfakcji przyniesie nam skuteczna nauka łączenia i doceniania tego, co jest nieoczekiwane. Nie bójmy się wypróbować niesprawdzonych kombinacji i poszukiwać nowych możliwości. Łączenie piwa i potraw to przyjemne zajęcie, więc rozkoszujmy się nim.