Sposób przygotowania:
Pizza - ciasto bardzo puszyste.
1. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy - podgrzewamy wodę do letniej temperatury, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 2. W dużej misie wyrabiamy ciasto - wsypujemy mąkę, wlewamy zaczyn, pozostałą wodę, mleko, oliwę z oliwek i sól. Wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy ciasto około 10 minut, aż będzie elastyczne. Formujemy kulę, nakłuwamy widelcem i pozostawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny. 3. Przygotowujemy składniki do pizzy - kurczaka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, doprawiamy pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką chilli. Kroimy cebulę w kostkę. Rozgrzewamy patelnię i dusimy na niej cebulę około 10 minut. Następnie dodajemy do niej kurczaka i smażymy z każdej strony. Gotujemy brokuła w oddzielnym garnuszku, odcedzamy i dzielimy na małe różyczki. Ser feta kroimy w kostkę a ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. 4. Sos pomidorowy - do rondelka wlewamy koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, oliwę z oliwek i dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, a gdy zabulgocze - odstawiamy do wystygnięcia. 5. Sos czosnkowy - do kubka wlewamy jogurt naturalny i majonez. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan i przyprawy. Mieszamy i odstawiamy do 'przegryzienia'. 6. Blachę na pizze smarujemy oliwą. Gdy ciasto wyrośnie, uderzamy w nie pięścią w celu odgazowania, lekko obsypujemy mąką i rozwałkowujemy na blasze, dopasowując do brzegów. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. 7. Na spodzie pizzy rozprowadzamy sos, układamy dodatki, posypujemy serem żółty, bazylią i oregano. 8. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni, pieczemy 20 minut. Odczekujemy 3-4 minuty po wyciągnięciu, zanim zaczniemy kroić. Polewamy sosem czosnkowym. Smacznego!