Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Pizza - ciasto bardzo puszyste.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam domową pizzę. Moja ulubiona to ta na puszystym cieście pełna smacznych dodatków. Polecam!

Pizza - ciasto bardzo puszyste. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza - ciasto bardzo puszyste.

 

  • letnia woda - 1 szklanka
  • świeże drożdże - 40 gram
  • cukier - 1 płaska łyżeczka
  • mąka pszenna - 500 gram
  • letnie mleko - 1/3 szklanki
  • sól - płaska łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki do ciasta + do posmarowania blachy
  • bazylia, oregano, zioła prowansalskie, pieprz
  • Sos pomidorowy:
  • przecier pomidorowy - 250 ml
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • bazylia, oregano, pieprz
  • Do pizzy:
  • brokuł - 250 gram (pół główki)
  • filet z kurczaka - 1 średniej wielkości
  • cebula - 1 mała sztuka
  • pieprz, zioła prowansalskie, papryka chili
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • ser feta - 150 gram
  • ser żółty (według preferencji) - 200 gram
  • bazylia, oregano
  • Sos czosnkowy:
  • jogurt naturalny - 200 ml
  • majonez - 1 czubata łyżka
  • chrzan - 1/2 łyżeczki
  • czosnek - 4 ząbki
  • pieprz, bazylia, oregano

Sposób przygotowania:

Pizza - ciasto bardzo puszyste.
1. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy - podgrzewamy wodę do letniej temperatury, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 2. W dużej misie wyrabiamy ciasto - wsypujemy mąkę, wlewamy zaczyn, pozostałą wodę, mleko, oliwę z oliwek i sól. Wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy ciasto około 10 minut, aż będzie elastyczne. Formujemy kulę, nakłuwamy widelcem i pozostawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny. 3. Przygotowujemy składniki do pizzy - kurczaka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, doprawiamy pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką chilli. Kroimy cebulę w kostkę. Rozgrzewamy patelnię i dusimy na niej cebulę około 10 minut. Następnie dodajemy do niej kurczaka i smażymy z każdej strony. Gotujemy brokuła w oddzielnym garnuszku, odcedzamy i dzielimy na małe różyczki. Ser feta kroimy w kostkę a ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. 4. Sos pomidorowy - do rondelka wlewamy koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, oliwę z oliwek i dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, a gdy zabulgocze - odstawiamy do wystygnięcia. 5. Sos czosnkowy - do kubka wlewamy jogurt naturalny i majonez. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan i przyprawy. Mieszamy i odstawiamy do 'przegryzienia'. 6. Blachę na pizze smarujemy oliwą. Gdy ciasto wyrośnie, uderzamy w nie pięścią w celu odgazowania, lekko obsypujemy mąką i rozwałkowujemy na blasze, dopasowując do brzegów. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. 7. Na spodzie pizzy rozprowadzamy sos, układamy dodatki, posypujemy serem żółty, bazylią i oregano. 8. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni, pieczemy 20 minut. Odczekujemy 3-4 minuty po wyciągnięciu, zanim zaczniemy kroić. Polewamy sosem czosnkowym. Smacznego!
Pizza - ciasto bardzo puszyste.
Aromatyczny kurczak nadaje pizzy smaku. Nie żałujmy przypraw.
Pizza - ciasto bardzo puszyste.
Przygotujmy wcześniej wszystkie potrzebne składniki.
Pizza - ciasto bardzo puszyste.
Gdy nie mamy blachy do pizzy - rozwałkujmy ją na stolnicy lub blacie kuchennym.
Pizza - ciasto bardzo puszyste.
Pizza smakuje dobrze zarówno ciepła, jak i zimna.