Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pizza frutti di mare

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy.

Pizza frutti di mare

Składniki:

Pizza frutti di mare

 

  • Sos:
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ½ kostki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • sproszkowany czosnek
  • sól, mąka ziemniaczana

 

  • Ciasto:
  • 100g ml ciepłego mleka
  • 200 g mąki
  • ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza frutti di mare
Sos:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.

Ciasto:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka). Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.
Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250°C ( elektr.225°C ) przez 15-20 min.

Obkład:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wypestkować, pokroić w plastry. Zioła umyć, osuszyć i posiekać. Ser utrzeć na tarce o dużych otworach. Krewetki, mule, ośmiorniczki itd. umyć, osączyć. Ułożyć na cieście, polać sosem, posypać serem. Przed podaniem udekorować połówkami oliwek, cząstkami cytryny oraz pokrojonym w paseczki porem.