Creator

Creator

Starszy Kucharz
[Przepisów: 11]

Pizza Gagsta Italiano

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ten przepis wymyśliłem w akademiku kiedy głównym pożywieniem ubogich studentów było jedzenie z puszki;)

Pizza Gagsta Italiano

Składniki:

Pizza Gagsta Italiano

 

 

 

  • dodatki:
  • Cebula pokrojona w krążki
  • kukurydza i fasola z puszki
  • salami (może być kiełbasa wiejska lub konserwa mięsna s puszki - w miarę możliwości finansowych) ;)
  • 2 papryczki chilli
  • garść oliwek
  • kilka plasterków pomarańczy (bez skórki)
  • tuńczyk
  • trochę nadpsuty lub pleśniowy ser;)
  • ser mozzarella i starty parmezan.

 

  • na sos:
  • Duży jogurt naturalny
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • kilka szczypt posiekanego koperku
  • posiekany szczypiorek.

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza Gagsta Italiano
Ciasto: W szklance ciepłego (niezagotowanego mleka) rozpuścić drożdże, następnie do mąki dodać 2 szczypty soli, ) Wyrobić ciasto dodając do mąki zaczyn z mleka i drożdży, potem ze dwie łyżki oleju dolać i ugnieść kulę z ciasta. Pozostawić w ciepłym miejscu aż urośnie a w międzyczasie zająć się sosem Sos: Paprykę posiekać na kawałki, pomidora również;) Dusić do momentu aż z papryk i pomidorów wycieknie sok, następnie zestawić z ognia, przetrzeć je przez sito i dalej dusić. Dodać przyprawy, ocet, cukier i czosnek i gotować aż zgęstnieje (można dodać trochę ketchupu w celu zagęszczenia)Przyrządzanie pizzy: Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, obydwie rozwałkować na cienkie placki. Piec rozgrzać do 150 stopni C. Pierwszy placek wyłożyć na duuuuużej blasze, wysmarować olejem i potem położyć na niego drugi placek. Po tych czynnościach należy ponakłuwać obficie ciasto widelcem i rozsmarować sos.Włożyć ciacho do pieca i podpiec ~15 min. Wyjąć ciacho, wyłożyć dodatki w dowolnej kolejności i następnie piec jeszcze ~20 min. Wyciągnąć pizzę i posypać ją parmezanem j wsadzić do nagrzanego Jeszce lecz wyłączonego piekarnika na 5 min. Zrobić sos z podanych składników i podawać z czerwonym winem;) UWAGA!!!! (Danie akademickie, bardzo pikantne i tylko dla odważnych) ;P