Sposób przygotowania:
Pizza Gagsta Italiano
Ciasto: W szklance ciepłego (niezagotowanego mleka) rozpuścić drożdże, następnie do mąki dodać 2 szczypty soli, ) Wyrobić ciasto dodając do mąki zaczyn z mleka i drożdży, potem ze dwie łyżki oleju dolać i ugnieść kulę z ciasta. Pozostawić w ciepłym miejscu aż urośnie a w międzyczasie zająć się sosem Sos: Paprykę posiekać na kawałki, pomidora również;) Dusić do momentu aż z papryk i pomidorów wycieknie sok, następnie zestawić z ognia, przetrzeć je przez sito i dalej dusić. Dodać przyprawy, ocet, cukier i czosnek i gotować aż zgęstnieje (można dodać trochę ketchupu w celu zagęszczenia)Przyrządzanie pizzy: Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, obydwie rozwałkować na cienkie placki. Piec rozgrzać do 150 stopni C. Pierwszy placek wyłożyć na duuuuużej blasze, wysmarować olejem i potem położyć na niego drugi placek. Po tych czynnościach należy ponakłuwać obficie ciasto widelcem i rozsmarować sos.Włożyć ciacho do pieca i podpiec ~15 min. Wyjąć ciacho, wyłożyć dodatki w dowolnej kolejności i następnie piec jeszcze ~20 min. Wyciągnąć pizzę i posypać ją parmezanem j wsadzić do nagrzanego Jeszce lecz wyłączonego piekarnika na 5 min. Zrobić sos z podanych składników i podawać z czerwonym winem;) UWAGA!!!! (Danie akademickie, bardzo pikantne i tylko dla odważnych) ;P
Gość
Creator
:) (zycie mnie do tego zmusilo)
ps. wkrótce podam jeszce inne przepisy na akademickie dania:))
Gość
Czekamy z niecierpliwością na nie :)
mediana
darek112