Sposób przygotowania:
Pizza Serce
Najpierw przygotowuję rozczyn drożdżowy. Do małej miseczki rozkruszam świeże drożdże i dodaję do nich cukier. Dzięki dodatkowi cukru drożdże będą pracować. Następnie dodaję do roztartych z cukrem drożdży ciepłe mleko rozcieńczone z ciepłą wodą w stosunku 1:1. Płyn (mleko z wodą) nie może być zbyt gorący bo zniczy drożdże, ani za zimny bo drożdże nie będą pracować. Dodaję na koniec przesianą mąkę (wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową - poza podgrzanymi płynami). Wszystko dokładnie rozcieram aby nie było grudek. Odstawiam rozczyn na 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Wyrośnięty rozczyn dodaję do reszty składników na ciasto drożdżowe.
Teraz zabieram się za ciasto: Mąkę wsypuję do dużej miski, dodaję sól i rozczyn drożdżowy. W środku robię wgłębienie, dodaję oliwę oraz resztę rozcieńczonego z wodą mleka. Ciasto zagniatam około 10 minut. Odstawiam ciasto na godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blachę z piekarnika wykładam pergaminem lub papierem do pieczenia i smaruję cienko olejem. Wyrośnięte ciasto wykładam na blachę i formuję na kształt serca.
Sos pomidorowy: Przecier pomidorowy wlewam na patelnię lub do rondla i gotuję go przez kilkanaście minut, aż do odparowania płynu. Gdy sos zrobi się gęsty, dodaję cukier, ulubione zioła i pieprz do smaku. Gotowy sos przekładam do miseczki.
Obłożenie: Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Szklę ją na łyżeczce oleju. Pieczarki myję, kroję w plasterki, duszę na łyżce masła. Paprykę także myję, wykrawam gniazda nasienne i kroję w paseczki, duszę do miękkości na łyżeczce oleju. Ogórki konserwowe kroję w plasterki. Kiełbasę kroję w półplasterki. Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach.
Kolejność obkładania pizzy: Ciasto wyłożone na blasze smaruję sosem pomidorowym, na sos układam półplasterki kiełbasy, zeszkloną ostudzoną cebulę, uduszone pieczarki, plasterki ogórków konserwowych oraz wcześniej podsmażoną paprykę. Wierzch pizzy posypuję obficie startym serem żółtym.
Pizzę piekę przez około 30-35 minut w 180*C w nagrzanym piekarniku.
Po upieczeniu ketchupem robię napis: "KOCHAM CIĘ".
Teraz zabieram się za ciasto: Mąkę wsypuję do dużej miski, dodaję sól i rozczyn drożdżowy. W środku robię wgłębienie, dodaję oliwę oraz resztę rozcieńczonego z wodą mleka. Ciasto zagniatam około 10 minut. Odstawiam ciasto na godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blachę z piekarnika wykładam pergaminem lub papierem do pieczenia i smaruję cienko olejem. Wyrośnięte ciasto wykładam na blachę i formuję na kształt serca.
Sos pomidorowy: Przecier pomidorowy wlewam na patelnię lub do rondla i gotuję go przez kilkanaście minut, aż do odparowania płynu. Gdy sos zrobi się gęsty, dodaję cukier, ulubione zioła i pieprz do smaku. Gotowy sos przekładam do miseczki.
Obłożenie: Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Szklę ją na łyżeczce oleju. Pieczarki myję, kroję w plasterki, duszę na łyżce masła. Paprykę także myję, wykrawam gniazda nasienne i kroję w paseczki, duszę do miękkości na łyżeczce oleju. Ogórki konserwowe kroję w plasterki. Kiełbasę kroję w półplasterki. Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach.
Kolejność obkładania pizzy: Ciasto wyłożone na blasze smaruję sosem pomidorowym, na sos układam półplasterki kiełbasy, zeszkloną ostudzoną cebulę, uduszone pieczarki, plasterki ogórków konserwowych oraz wcześniej podsmażoną paprykę. Wierzch pizzy posypuję obficie startym serem żółtym.
Pizzę piekę przez około 30-35 minut w 180*C w nagrzanym piekarniku.
Po upieczeniu ketchupem robię napis: "KOCHAM CIĘ".