Podróż i smaki świata

Ponad 70 autentycznych potraw i przepisów z całego świata, typowych dla regionów i różnych obszarów geograficznych. Autorzy opisują każdą potrawę oraz jej historię...

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Podróż i smaki świata

Ponad 70 autentycznych potraw i przepisów z całego świata, typowych dla regionów i różnych obszarów geograficznych. Autorzy opisują każdą potrawę oraz jej historię, charakteryzują pod kątem kulturowym i obyczajowym. Książka składa się z rozdziałów wg klucza geograficznego. Każdy z nich - opatrzony krótkim wstępem podróżniczym charakteryzującym region w oparciu o ikonografię, historię i odkrycia geograficzne, ich wpływ na zmiany kulinarne i obyczajowe - zawiera potrawy wybrane spośród najbardziej typowych, charakterystycznych dla danej kuchni. Anna Kwiatkowska, Tomasz Rudomino "Podróże ze smakiem"

Anna Kwiatkowska i Tomasz Rudomino. Podróżują, fotografują i filmują. Napisali setkę reportaży i relacji z wypraw do ponad 100 krajów. O swoich wyprawach opowiadają na antenie Telewizji Polskiej. "Przez dwanaście lat z kamerą i aparatem fotograficznym podróżowaliśmy po świecie i... jedliśmy. Z takim samym uporem i przyjemnością, z jakim przemierzaliśmy afrykański busz, podziwialiśmy zabytki europejskich miast i przedzieraliśmy się przez dżunglę, próbowaliśmy najprostszych i najbardziej wykwintnych dań, bo podróż i jedzenie od wieków są nierozłączne". Podróże ze smakiem to opowieści o tym, jak przyprawy zmieniły świat, to gawędy o chili, curry i mango, a także o ludziach, legendach, historiach rozpalających wyobraźnię, bez której gotowanie nawet według najlepszych przepisów nie może się udać.

Zawartość tematyczna Podróży ze smakiem:
Kuchnia Nowego Świata
Kuchnia Oceanu Indyjskiego
Kuchnia Czarnej Afryki
Kuchnia Azji i Pacyfiku
Kuchnia Maghrebu
Kuchnia Europy

Tytuł: Podróże ze smakiem; autorzy: Anna Kwiatkowska i Tomasz Rudomino.

Recenzja pochodzi z serwisu internetowego firmy KAMIS