Podróżuj ze smakiem – cz. 2

Morze plaża i zwiedzanie? Jeśli ruszasz na podbój jakiegoś kraju nie zapominaj o skosztowaniu lokalnych przysmaków!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Podróżuj ze smakiem – cz. 2
Kulinarne królestwo

Portugalia – piękny i idealny kraj na kulinarne podróżowanie. Wydawać by się mogło, że państwo to słynie jedynie z owoców morza. Nic bardziej mylnego. Portugalia to również królestwo zup, mięs, wina. Nasze wirtualne menu zaczniemy jednak od smakołyków prosto z morza. Ostrygi, homary, sardynki, tuńczyk... wybór jest ogromny. Polecamy Wam jednak portugalski przysmak, czyli solonego dorsza – bacalhau. Można skosztować także pasteis de bacalhau, czyli krokiecików z dorsza.
 
Portugalczycy uwielbiają zupy. Za narodowy przysmak uważana jest zupa z włoskiej kapusty, czyli Caldo Verde. Na obiad warto wybrać danie mięsne. Mieszkańcy tego kraju szczycą się dobrze przygotowywanymi i odpowiednio przyprawionymi potrawami z mięsa. Można wybrać również kaszankę czy wędzoną na surowo szynkę. Na deser proponujemy ryżowy pudding z cynamonem.
Kuchnia portugalska słynie również z dobrych win, serów (np. kozich) i bogactwa przypraw, które dodawane są do każdej potrawy.
 
Smakołyki z morza

Bułgaria – kraj słynący z potrawy, która nazywa się baklawa. Jest to ciasto, którego warstwy przekłada się orzechami z dodatkiem słodkiego syropu.
 
W tym słonecznym kraju warto spróbować również:
* tarator – zupa z ogórka z dodatkiem czosnku gotowana na jogurcie
* kotlety z baraniny przyrządzone jak hamburgery
* gulasze – Bułgarzy przygotowują zarówno mięsne, jak i warzywne
* rakia – słynna wódka wyrabiana ze śliwek lub winogron.
 
Bułgaria słynie również ze znakomitych win.
 
Na ostro


W Polsce najbardziej znany jest placek po węgiersku. Jednak w kraju naszych bratanków warto spróbować prawdziwych, lokalnych potraw. Do niemal wszystkich dań Węgrzy dodają ostrą paprykę. Można ją kupić w sklepach w słoikach (marynowaną specjalnie) lub w postaci wianków.
 
Na liście potraw, których warto spróbować powinny znaleźć się:
  • leczo – słynna potrawa przygotowana z warzyw, kiełbasy
  • tokań – pokrojone w cienkie paski mięso, odrobina boczku, przecier pomidorowy, cebula, czosnek, oliwa, bogactwo przypraw, do tego kieliszek białego wina...
  • Halasze – to kolejna potrawa z której słyną Węgrzy. Jest to zupa rybna z dodatkiem pomidorów, cebuli, papryki, ostrej papryczki, liści laurowych
  • Knedle wypełnione słodkim serem
  • Wina – nie sposób być na Węgrzech i nie spróbować tradycyjnych win tego kraju.