Jajka są źródłem pełnowartościowego białka. Jajka możemy podawać w niezliczonej ilości wersji...na miękko, twardo, sadzone, jako jajecznica czy omlet z ulubionymi dodatkami, jajka z farszem, w sałatce czy lubiane przez wielu kotlety z jajek.
Jajka najlepiej przechowywać w lodówce w kartonowym opakowaniu. Zachowują świeżość przez 3 tygodnie. Przed użyciem należy je umyć , a przeznaczone do jedzenia na surowo,sparzyć wrzątkiem. Gotuje się je: na miękko 2-3 minuty, na półtwardo 4-5 minut, na twardo 7-9 minut.
Warto także wiedzieć co oznaczają symbole na jajkach: 0 - jajka z produkcji ekologicznej; 1 - jajka z chowu na wolnym wybiegu; 2 - jajka z chowu ściółkowego; 3 - jajka z chowu klatkowego. Oczywiście najsmaczniejsze i najzdrowsze są jajka ekologiczne, gdyż takie kury karmione są tylko naturalnie, bez dodatku szkodliwych dla naszego zdrowia substancji dodawanych do specjalnych karm .
Jajka najlepiej przechowywać w lodówce w kartonowym opakowaniu. Zachowują świeżość przez 3 tygodnie. Przed użyciem należy je umyć , a przeznaczone do jedzenia na surowo,sparzyć wrzątkiem. Gotuje się je: na miękko 2-3 minuty, na półtwardo 4-5 minut, na twardo 7-9 minut.
Warto także wiedzieć co oznaczają symbole na jajkach: 0 - jajka z produkcji ekologicznej; 1 - jajka z chowu na wolnym wybiegu; 2 - jajka z chowu ściółkowego; 3 - jajka z chowu klatkowego. Oczywiście najsmaczniejsze i najzdrowsze są jajka ekologiczne, gdyż takie kury karmione są tylko naturalnie, bez dodatku szkodliwych dla naszego zdrowia substancji dodawanych do specjalnych karm .
Gość