Polska według Piotra Bikonta

Znany smakosz Piotr Bikont rysuje kulinarną mapę Polski. Listę polecanych przez siebie lokali gastronomicznych serwuje w swojej książce Polska. Nawigator kulinarny...

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Polska według Piotra Bikonta

Piotr Bikont, znany recenzent kulinarny, zabiera czytelników w podróż po najlepszych restauracjach, karczmach, tawernach, barach i pubach w Polsce, a lokale, które zrobiły na nim największe wrażenie dodatkowo rekomenduje.

Przy każdym opisie znajduje się charakterystyka menu i dane teleadresowe a także adres strony www. Lokalizację ułatwiają mapy poglądowe regionów i kilkanaście kulinarnych planów miast a także spisy alfabetyczne restauracji w danym regionie. W książce znajduje się również słownik terminów kulinarnych, a całość uzupełniają kolorowe zdjęcia lokali.

Wyjątkowy Nawigator kulinarny autorstwa Piotra Bikonta stanowi samodzielny przewodnik, może również stanowić doskonałe uzupełnienie dla książki Polska. Nawigator turystyczny. To publikacja dla smakoszy poszukujących kulinarnych doznań w różnych miejscach Polski, ale i dla tych, którzy zastanawiają się gdzie w danym regionie warto zjeść.
Publikacja nawiązuje do serii nawigatorów turystycznych. Koncepcja nawigatora, została wprowadzona przez wydawnictwo Carta Blanca. Najważniejsze obiekty wskazane są bezpośrednio na mapie, a dokładniej opisane w tekście i zilustrowane efektownymi zdjęciami. Nawigator to także niezastąpione źródło praktycznych informacji, które znacznie ułatwiają planowanie podróży. W tym sezonie w serii ukażą się nawigatory po Polsce, po wybranych miastach i regionach, po krajach Europy.

Piotr Bikont z wykształcenia jest reżyserem filmowym i autorem wielu filmów dokumentalnych. Najwiekszą popularność zyskał jednak jako połowa duetu publicystów kulinarnych, który stworzył razem z Robertem Makłowiczem. Ich felietony pojawiały się m.in we "Wprost" i "Newsweek Polska". Piotr Bikont jest również autorem książek takich jak "Dialogi języka z podniebieniem" i "Listy pieczętowane sosem" oraz przewodniczącym Kapituły Dobrego Smaku - jury w konkursie Polska Nalewka Roku.

Wydawnictwo: CARTA BLANCA