6 produktów, których pochodzenie jest mylące

Czy na pewno chińskie ciasteczko pochodzi z Chin? Zobacz zaskakujące pochodzenie popularnych dań i przekąsek.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
6 produktów, których pochodzenie jest  mylące
fot. Fotolia
Niektóre z popularnych dań i produktów spożywczych pochodzą z zaskakujących miejsc. Nie zawsze warto sugerować się ich nazwą, bo okazuje się, że chińskie ciasteczka wcale nie pochodzą z Chin a amerykańska szarlotka z USA…

1. Amerykańska szarlotka nie pochodzi z Ameryki
Ulubionym deserem Ameryki jest „apple pie” czyli ciasto z jabłkami. Apple pie jest jednak oryginalnym pomysłem Brytyjczyków i było przygotowywane w Europie jeszcze przed odkryciem amerykańskiego kontynentu.

2. Słowo „ketchup”
Mało kto wie, że słowo „ketchup” wywodzi się z języka chińskiego z dialektu prowincji Fujian i używane było tam już 500 lat temu na określenie ostrego rybnego sosu. Pierwotna wersja ketchupu w ogóle nie zawierała pomidorów, za to dużo anchois. Dodatek pomidorów jest najprawdopodobniej pomysłem Amerykanów. Samo słowo ma natomiast pochodzenie chińskie. Do tej pory w wielu chińskich dialektach „tchup” oznacza nic innego jak „sos”.

3. Churros nie pochodzą z Meksyku
Tłusty, smażony przysmak churro przypominający w smaku nieco nasze rodzime pączki, z pewnością nie pochodzi z Meksyku. Nie wiadomo jednak skąd dokładnie się wywodzi. Jedna z legend mówi o tym, że pomysł na ten wypiek przywieźli z Chin Portugalscy żeglarze.

4. Croissanty nie pochodzą z Francji
Kiedy mówisz „śniadanie francuskie” masz najczęściej na myśli aromatyczną kawę, świeżą bagietkę i pyszne croissanty. Tymczasem te ostatnie były oryginalnie wytwarzane w XVII wieku w Austrii. Do Francji przywiozła je w XVIII wieku królowa Maria Antonina, która pochodziła z Wiednia.

5. Chińskie ciasteczka
Ciasteczko z wróżbą, nazwane powszechnie chińskim ciasteczkiem, nie pochodzi wcale z Chin, a z Japonii, a konkretnie z okolic Kioto. Co więcej, okazuje się, że ciasteczka z przepowiednią nie są zbyt popularne na terenie Chin, a wielu Chińczyków nigdy o nich nie słyszało.

6. Spaghetti z klopsikami nie pochodzi z Włoch
Włosi jedzą klopsiki (nazywają je pulpetami), ale nie w połączeniu z makaronem i pomidorowym sosem. Spaghetti z mięsnymi klopsami jest pomysłem raczej amerykańskim. Włoskie pulpeciki są dużo mniejsze i dodaje się je w do zup lub są jedzone bez dodatków.