Przepis na domowy ketchup

  • 3

Oto łatwy przepis na klasyczny domowy ketchup z pomidorów. Domowy ketchup nie zawiera konserwantów, za to jest niezwykle aromatyczny! Od rodzaju i ilości przypraw zależy to, czy będzie pikantny czy łagodny. Wypróbuj!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Przepis na domowy ketchup
fot. Fotolia

Robimy domowy ketchup!


Do zrobienia domowego ketchupu potrzebujemy:
  • 2 kg dojrzałych pomidorów;
  • 2 cebul;
  • dużego jabłka;
  • 2 ząbków czosnku;
  • 20 dag cukru;
  • 7 łyżeczek oliwy;
  • kilku łyżek octu winnego (jeśli lubicie łagodniejsze smaki, użyjcie maksymalnie 4 łyżek);
  • 1 łyżeczki cynamonu;
  • 1 łyżeczki chilli;
  • soli i pieprzu;
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w kostkę, umieszczamy w garnku i stawiamy na gazie.

Na rozgrzanej oliwie dusimy posiekane w kostkę jabłko, cebule oraz czosnek. Całość doprawiamy octem winnym, cukrem, cynamonem,  chilli, solą i pieprzem - chwilę dusimy i przekładamy do gotujących się pomidorów.

Kiedy ketchup osiągnie gęstą konsystencję, blendujemy go i  jeszcze gorący przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykając. Przetwory pasteryzujemy 10 minut!

Ketchup
Fotolia

Jakie pomidory wybrać do przygotowania ketchupu?


Pomidory - najważniejszy składnik robionych przez nas ketchupów. Stanowią źródło cennych dla organizmu składników. Zawierają w sobie spore ilości witaminy C, K, E, B1, B2 oraz biotyny potasu, sodu, fosforu, magnezu, wapnia i błonnika.

Warzywa te w pełni sezonu są niebywale smaczne, aromatyczne i soczyste. Jest to doskonały argument do tego by zrobić z nich mnóstwo ciekawych przetworów! Jedną z takich propozycji jest niewątpliwie domowy ketchup. Jakie pomidory okażą się najlepsze do jego produkcji?

Ponieważ ketchup ma najczęściej gęstą, kremową konsystencję, do jego wytworzenia potrzebować będziemy dojrzałych i jędrnych pomidorów. Warto sięgać więc po pomidory malinowe, "bawole serca" czy tak zwane pomidory paprykowe - są one dość twarde i zawierają sporo miąższu.

Ze względu na dużą ilość soku i pestek, mniej przydatne okażą się natomiast pomidory krajowe, śliwkowe czy cherry. Wspomnieć należy również, że warzywa te powinny być świeże, zdrowe, wolne od pleśni, a przed użyciem dokładnie umyte!

Jak urozmaicić domowy ketchup?

Klasyczny przepis na ketchup to doskonała baza do stworzenia czegoś naprawdę niepowtarzalnego! Co powiecie na owocowe dodatki do tego pomidorowego wyrobu? Przysmak ten warto urozmaicić śliwkami, malinami, papryczką chilli czy brzoskwiniami ( kroimy je na drobno i gotujemy razem z pomidorami).

Ketchup

Fotolia


Ciekawymi dodatkami wzbogacającymi smak i zapach swojskiego ketchupu będą zioła i przyprawy. Śmiało możecie do tego wykorzystać goździki, cynamon, słodką i ostrą paprykę, zioła prowansalskie, curry bądź tabasco!

Inspiracje przepisowe

Wśród naszych przepisów na pomidory, można znaleźć sprawdzoną recepturę na ketchup pikantny z dodatkiem selera, marchewki, chilli, cynamonu i kminku. Lubicie takie wyraziste w smaku dodatki? Koniecznie podajcie go do grillowanego mięsa, pieczeni, warzyw czy pieczywa!
Gdy uda Wam się już skomponować idealny w smaku pomidorowy wyrób, ale nie będziecie wiedzieć jak go spożytkować, śmiało zróbcie na obiad pałki z kurczaka w keczupie - jesteśmy pewni, że skradną one niejedną kulinarną duszę!
 

Ketchup

Fotolia


Ketchupy dostępne w sklepach zawierają mnóstwo barwników, konserwantów, substancji wzbogacających smak, a także kalorii. Wykorzystajcie nasz przepis i przekonajcie się, że lepiej zrobić ketchup samodzielnie!