Czasem z różnych przyczyn modyfikujemy nieco przepis na ciasto i zwiększamy bądź zmniejszamy ilość używanych jaj.
Jeśli to robimy musimy pamiętać o pewnej zasadzie dotyczącej ilości proszku do pieczenia. Mianowicie: jeśli zwiększasz ilość jaj w przepisie, zmniejsz ilość proszku do pieczenia o pół łyżeczki na każde dodatkowo użyte jajo. I odwrotnie, jeśli zmniejszysz liczbę jaj, zwiększ ilość proszku.
To zagwarantuje sukces pomimo zmiany proporcji składników.
Jeśli to robimy musimy pamiętać o pewnej zasadzie dotyczącej ilości proszku do pieczenia. Mianowicie: jeśli zwiększasz ilość jaj w przepisie, zmniejsz ilość proszku do pieczenia o pół łyżeczki na każde dodatkowo użyte jajo. I odwrotnie, jeśli zmniejszysz liczbę jaj, zwiększ ilość proszku.
To zagwarantuje sukces pomimo zmiany proporcji składników.