Śledzie często królują na stole, zwłaszcza podczas uroczystości rodzinnych. Chciałabym przedstawić Wam kilka faktów na ich temat.
Zazwyczaj kupujemy je z beczki lub gotowe, w wiaderku, przykryte solanką. Przy kupnie warto zwracać uwagę na to, aby były całe zanurzone pod powierzchnią wody, ponieważ te, które znajdują się „na wierzchu” tracą swój najlepszy smak i są gorzkawe.
Mrożone śledzie najlepiej rozmrażać bardzo powoli, umieszczone w wodzie i przykryte folią, aby nie straciły wartości odżywczych.
Ponadto śledzie można przyrządzać na różne sposoby. Możemy z nich robić różne sałatki, jak również marynować z cebulą. Wcześniej należy namoczyć je w tłustym mleku na kilka godzin, aby zyskały delikatny smak i charakterystyczny aromat. Cebula świeża jest ciężkostrawna, dlatego warto przelać ją gorącą wodą z octem i łączyć razem za śledziami. Śledzie zalewamy zimną marynatą, gdyż gorąca powoduje, że ryby się rozpadną. Nie dodajemy również soli, ponieważ śledzie mają jej wystarczająco dużo - wtedy danie byłoby za słone.
Przed marynowaniem śledzi dobrze jest natrzeć je musztardą; wtedy zyskają doskonały smak. Tak samo postępujemy z nimi w przypadku, gdy robimy sałatki. Śledzie dodane do sałatek dobrze komponują się z jajkami, marchewką, porem, grzybami oraz cebulą. Przyrządzane na różne sposoby sałatki ze śledziami są bardzo pyszne, wartościowe i często pikantne. Podajemy je jako przystawki: w śmietanie, oleju, sałatkach i marynatach. Warto o tym pamiętać.
Bardzo popularnym daniem ze śledzi są w Polsce JAPOŃCZYKI. Jest to sałatka jarzynowa, którą kładziemy na miseczce i okrywamy ją naokoło śledziem. Przyozdabiamy jeszcze kilkoma ulubionymi składnikami, np. ugotowanym jajkiem. Bardzo dobre danie, które często widnieje na naszych stołach.
Mam nadzieję, że przedstawione fakty okażą się pomocne i pomogą wam w jak najlepszym przygotowaniu dania.
Zazwyczaj kupujemy je z beczki lub gotowe, w wiaderku, przykryte solanką. Przy kupnie warto zwracać uwagę na to, aby były całe zanurzone pod powierzchnią wody, ponieważ te, które znajdują się „na wierzchu” tracą swój najlepszy smak i są gorzkawe.
Mrożone śledzie najlepiej rozmrażać bardzo powoli, umieszczone w wodzie i przykryte folią, aby nie straciły wartości odżywczych.
Ponadto śledzie można przyrządzać na różne sposoby. Możemy z nich robić różne sałatki, jak również marynować z cebulą. Wcześniej należy namoczyć je w tłustym mleku na kilka godzin, aby zyskały delikatny smak i charakterystyczny aromat. Cebula świeża jest ciężkostrawna, dlatego warto przelać ją gorącą wodą z octem i łączyć razem za śledziami. Śledzie zalewamy zimną marynatą, gdyż gorąca powoduje, że ryby się rozpadną. Nie dodajemy również soli, ponieważ śledzie mają jej wystarczająco dużo - wtedy danie byłoby za słone.
Przed marynowaniem śledzi dobrze jest natrzeć je musztardą; wtedy zyskają doskonały smak. Tak samo postępujemy z nimi w przypadku, gdy robimy sałatki. Śledzie dodane do sałatek dobrze komponują się z jajkami, marchewką, porem, grzybami oraz cebulą. Przyrządzane na różne sposoby sałatki ze śledziami są bardzo pyszne, wartościowe i często pikantne. Podajemy je jako przystawki: w śmietanie, oleju, sałatkach i marynatach. Warto o tym pamiętać.
Bardzo popularnym daniem ze śledzi są w Polsce JAPOŃCZYKI. Jest to sałatka jarzynowa, którą kładziemy na miseczce i okrywamy ją naokoło śledziem. Przyozdabiamy jeszcze kilkoma ulubionymi składnikami, np. ugotowanym jajkiem. Bardzo dobre danie, które często widnieje na naszych stołach.
Mam nadzieję, że przedstawione fakty okażą się pomocne i pomogą wam w jak najlepszym przygotowaniu dania.
Dinah