Pierogi - potrawa wykonana z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. Farsz do pierogów jest tylko i wyłącznie kwestią pomysłu. W dalszej części przedstawię kilka propozycji, dotyczących tego jakich składników można użyć do jego wykonania.
Kilka rad na przygotowanie ciasta:
Aby ciasto na pierogi było idealne, trzeba pamiętać o dodaniu mąki ze szczyptą soli, jajek oraz dobrze ciepłego mleka. Wyrabiać należy dokładnie – ciasto będzie miękkie i elastyczne. Dodanie odrobiny oliwy sprawi, że pierogi nie skleją się podczas gotowania.
Ciekawym pomysłem na urozmaicenie ciasta jest „pokolorowanie” go. Aby zmienić jego kolor na czerwony, wystarczy dodać przecier pomidorowy. Jeśli chcemy, aby było zielone, należy dodać poszatkowany wcześniej w blenderze szpinak.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 milimetrów. Zamiast tradycyjnego odciskania kształtu koła, możemy kroić je radełkiem, wycinając dowolny kształt – kwadraty, trójkąty – i nadać pierogom ciekawy wygląd.
Farsz do pierogów można dobierać według pór roku, np. w lecie przygotowujemy pierogi ze świeżymi owocami (truskawki, borówki) jesienią z jabłkami, śliwkami czy grzybami, a zimą z rożnymi mrożonkami, które zbieraliśmy podczas sezonu. Pierogi również smakują dobrze z serem białym, wyrobionym z odrobiną masła i cukru. Na Wigilię najczęściej przygotowywanym farszem jest kapusta z grzybami. Dobrze przyprawiony farsz, świetnie smakuje ze smażoną na oleju cebulką.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut, od zagotowania wody. Polewać można ke roztopionym masłem, śmietaną, posypać cukrem czy polać jogurtem. Wszystko zależy od smaku i preferencji.
Myślę że większość lubi pierogi, jest to danie sycące, można je podać na obiad i najeść się do syta.
Kilka rad na przygotowanie ciasta:
Aby ciasto na pierogi było idealne, trzeba pamiętać o dodaniu mąki ze szczyptą soli, jajek oraz dobrze ciepłego mleka. Wyrabiać należy dokładnie – ciasto będzie miękkie i elastyczne. Dodanie odrobiny oliwy sprawi, że pierogi nie skleją się podczas gotowania.
Ciekawym pomysłem na urozmaicenie ciasta jest „pokolorowanie” go. Aby zmienić jego kolor na czerwony, wystarczy dodać przecier pomidorowy. Jeśli chcemy, aby było zielone, należy dodać poszatkowany wcześniej w blenderze szpinak.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 milimetrów. Zamiast tradycyjnego odciskania kształtu koła, możemy kroić je radełkiem, wycinając dowolny kształt – kwadraty, trójkąty – i nadać pierogom ciekawy wygląd.
Farsz do pierogów można dobierać według pór roku, np. w lecie przygotowujemy pierogi ze świeżymi owocami (truskawki, borówki) jesienią z jabłkami, śliwkami czy grzybami, a zimą z rożnymi mrożonkami, które zbieraliśmy podczas sezonu. Pierogi również smakują dobrze z serem białym, wyrobionym z odrobiną masła i cukru. Na Wigilię najczęściej przygotowywanym farszem jest kapusta z grzybami. Dobrze przyprawiony farsz, świetnie smakuje ze smażoną na oleju cebulką.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut, od zagotowania wody. Polewać można ke roztopionym masłem, śmietaną, posypać cukrem czy polać jogurtem. Wszystko zależy od smaku i preferencji.
Myślę że większość lubi pierogi, jest to danie sycące, można je podać na obiad i najeść się do syta.
Dinah