Jesień i zima to sezon na owoce cytrusowe. Zimne popołudnia i wieczory to czas, kiedy potrzebujemy największej dawki witamin. Cytryna, pomarańcza, mandarynka, grejpfrut, limonka- to one uzupełniają nasze potrawy w doskonałe, aromatyczne smaki! Cytryny służą nam do ulepszania smaku ryb.

Aby wydobyć z niej to, co najlepsze, wystarczy przygotować marynatę i zanurzyć w niej wspomnianą rybę- smak będzie niezapomniany.

Cytrusy są również dodatkiem do deserów, ciast, omletów. Cząstki cytryny, limonki lub pomarańczy świetnie wkomponują się w sałatkę orientalną.

Cytrusy to również świetne składniki do sosów, można nimi polać pieczenie lub mięsne rolady. Z tych egzotycznych owoców powstają także doskonałe konfitury- zamkniętych w słoikach skarbów używamy zimą do racuchów, naleśników i pieczywa.

Herbata z cytryną to świetny napój rozgrzewający, niezbędny w mroźny, zimowy dzień.  

Owoce cytrusowe warto wykorzystać w zimowym gotowaniu, przypomną smaki lata i ciepło słońca. 
Przyrządź pachnący kurczak z cytrusami, omlet z cytrusami lub pyszny tradycyjny keks!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Cytrusy

Znaleźliśmy 693 przepisów w kategorii Cytrusy

 Kwiat naleśnikowy

Kwiat naleśnikowy

jaNina jaNina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ekstrakt cytrynowy

Ekstrakt cytrynowy

edytaha edytaha
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dżem z cytryn

Dżem z cytryn

edytaha edytaha
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pomarańczowy keks

Pomarańczowy keks

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałata z grejpfrutem

Sałata z grejpfrutem

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: