Jesień i zima to sezon na owoce cytrusowe. Zimne popołudnia i wieczory to czas, kiedy potrzebujemy największej dawki witamin. Cytryna, pomarańcza, mandarynka, grejpfrut, limonka- to one uzupełniają nasze potrawy w doskonałe, aromatyczne smaki! Cytryny służą nam do ulepszania smaku ryb.

Aby wydobyć z niej to, co najlepsze, wystarczy przygotować marynatę i zanurzyć w niej wspomnianą rybę- smak będzie niezapomniany.

Cytrusy są również dodatkiem do deserów, ciast, omletów. Cząstki cytryny, limonki lub pomarańczy świetnie wkomponują się w sałatkę orientalną.

Cytrusy to również świetne składniki do sosów, można nimi polać pieczenie lub mięsne rolady. Z tych egzotycznych owoców powstają także doskonałe konfitury- zamkniętych w słoikach skarbów używamy zimą do racuchów, naleśników i pieczywa.

Herbata z cytryną to świetny napój rozgrzewający, niezbędny w mroźny, zimowy dzień.  

Owoce cytrusowe warto wykorzystać w zimowym gotowaniu, przypomną smaki lata i ciepło słońca. 
Przyrządź pachnący kurczak z cytrusami, omlet z cytrusami lub pyszny tradycyjny keks!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Cytrusy

Znaleźliśmy 693 przepisów w kategorii Cytrusy

Crepes Suzette

Crepes Suzette

edytaha edytaha
11

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto moc pomarańczy

Ciasto moc pomarańczy

dża dża
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kurczak w cytrynie

Kurczak w cytrynie

Ela Dz Ela Dz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szatański omlet.

Szatański omlet.

Ela Dz Ela Dz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z bananami

Pierogi z bananami

anemon anemon
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: