Kuchnia włoska - przepisy i składniki

Kuchnia Włoska. Ingrediencje i klasyczne przepisy to kompendium wiedzy o kulinarnych zwyczajach słonecznej Italii.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Kuchnia włoska - przepisy i składniki

Nie wiesz czym różni się tagliatelle od tagliolini? Zastanawiasz się, z czym podać gnocchi? Chcesz przyrządzić polentę bądź upiec ciabattę? Interesuje Cię, do czego dodać mascarpone? Chcesz sie dowiedzieć, co Włosi trzymają w spiżarni? Z odpowiedziami spieszy "Kuchnia Włoska. Ingrediencje i klasyczne przepisy"

Kuchnia Włoska. Ingrediencje i klasyczne przepisy to kompendium wiedzy o kulinarnych zwyczajach słonecznej Italii. Wśród składników, które najczęściej wykorzystywane są we włoskiej kuchni opisane i sfotografowane zostały różne rodzaje makaronów, serów, wędlin, ryb, skorupiaków, ziół i przypraw i wiele innych. Nie zabrakło także krótkiego przewodnika po włoskich alkoholach - winach czy likierach.

Druga część ksiązki to obszerny zbiór przepisów, podzielonych na 9 części. I tak kolejno poznajemy Antipasti, wśród których nie mogło zabraknąć terriny z pieczonej papryki, carpaccio z tuńczyka czy smażonych bakłażanów.
Następnie włoskie zupy - minestrone w dwóch odmianach, cebulowa, pomidorowa, fasolowa, z cukinii, z leśnych grzybów, z soczewicy i inne. Potem kolejno makaron i kluski - m. in. cannelloni, lasagne, spaghetti, tagliatelle, penne, farfalle, tortiglioni czy gnocchi. Kolejny rodział to dania z ryżu, polenty i pizze, na czele z niesmiertelnym risotto. Wśród ryb i skorupiaków proponowanych w "Kuchni włoskiej. Ingrediencji i klasycznych przepisach" mamy solę, okonia, miecznika, małże, kalmary oraz krewetki. Z mięsa i drobiu kuchnia włoska proponuje przyrządzić m. in. kulki mięsne czy eskalopki.
W rozdziale z warzywami i sałatami znajdziemy np. pomidory pieczone z czosnkiem, zapiekankę z fenkuła czy z radiccho i cykorii, fasolkę szparagową z pomidorami, bakłażana faszerowanego oraz kilka sałatek. Na koniec desery i wypieki. Możemy się tu rozkoszować włoskim tiramisu, zabaglione, granitą, puddingiem, tartą czy innymi słodkościami.

"Kuchnia Włoska. Ingrediencje i klasyczne przepisy" w obrazowy sposób przedstawia każdy przepis, dzięki czemu już na etapie jej czytania nabieramy ochotę na włoskie specjały. Niezależnie od tego, czy należymy do fanów kuchni włoskiej czy jeszcze nie, po zapoznaniu się z "Kuchnią Włoską" na pewno nabierzemy ochoty na kulinarną podróż do Italii.

Wydawnictwo Elipsa



Dania kuchni włoskiej