Kuskus, choć powszechnie uważany za kaszę w rzeczywistości jest makaronem! Wytwarza się go z twardej pszenicy durum, która zawiera znacznie więcej białka niż klasyczna miękka pszenica. Kuskus jest polecany osobom odchudzającym się, ze względu na niską kaloryczność. Jest również lekkostrawny i zawiera mnóstwo minerałów i wartości odżywczych.

Ziemniaki, makarony i ryże są coraz częściej zastępowane kaszą kuskus ze względu na jej właściwości i niezwykłą delikatność. Podawana jest w sałatkach z egzotycznymi dodatkami jak groszek cukrowy, galangal, papeda albo według naszych tradycji z pomidorem, ogórkiem i sałatą lodową. Dodatek warzyw jest tu mile widziany. Kuskus idealnie komponuje się z jagnięciną, kurczakiem, wołowiną i wieprzowiną. Ryby z dodatkiem kuskusu zaskoczą was niezwykłością tego połączenia, a warzywa podziękują za tak zacnego towarzysza. Kuskus nada się też idealnie jako zagęszczenie do zup lub sosów.  

Nie każdy wie, że kuskus jest narodową potrawą Marokańczyków. Tradycyjnie, podczas świąt, podaje się go na dużym talerzu, razem z gulaszem. Je się z niego wspólnie, używając do tego rąk.

Właściwości kaszy kuskus i ilość kalorii

100 gramów ugotowanej kaszy kuskus, będącej symbolem bogactwa i szczęścia, ma 112 kalorii. Indeks glikemiczny kuskusu wynosi 65, a zawartość białka to 13%. Ta niskotłuszczowa i lekkostrawna kasza nie podrażnia żołądka i zawiera dużo błonnika.

Jak przyrządzić kaszę kuskus – czy trzeba ją gotować?

Drobną kaszę kuskus z pszenicy durum przygotowuje się błyskawicznie. Wystarczy zalać ją w misce wrzątkiem, osolić i odstawić pod przykryciem na kilka minut. Po wymieszaniu kasza jest już gotowa do jedzenia. Jej smak podkreśli odrobina masła lub dobrej oliwy, z którą łączy się gorącą kaszę. Warto także podawać ją jako dodatek do potraw, na ciepło i na zimno, posypaną świeżymi, drobno posiekanymi ziołami, np. natką pietruszki, liśćmi mięty albo koperkiem.

Kasza kuskus z warzywami

Kasza kuskus to baza znanej na całym świecie, wegetariańskiej, libańskiej (zwanej także arabską) sałatki tabule z miętą, pietruszką i cytryną, którą równie często przyrządza się także z bulguru. Odświeżającą sałatkę podaje się na liściach sałaty, z ćwiartkami limonki, a dodaje się do niej cebulę, paprykę, pomidory, ogórki. Kuskus można również podsmażyć z warzywami lub z owocami sezonowymi, mocno przyprawiając, aby nadać neutralnej kaszy wyrazisty charakter. Nadaje się ona również do kotletów ze startymi warzywami, które następnie smaży się bądź piecze i podaje z sosem.

Kasza kuskus z kurczakiem

Kuskus z kurczakiem podaje się podobnie, jak ryż lub makaron z drobiem. Kaszę można namoczyć w lekko osolonym wrzątku lub podgrzanym bulionie w oddzielnym naczyniu. Kawałki mięsa smaży się na patelni na oliwie bądź oleju albo grilluje na ruszcie lub patelni grillowej z grubym dnem. Mięso i kaszę:

  • łączy się w dużym naczyniu i podaje w formie sałatki na gorąco lub zimno,
  • zalewa się sosem i dusi przez kilka minut,
  • wykłada się na talerze – na kopczyku kaszy układa się kurczaka, całość zalewa sosem i posypuje ziołami.


Kuskus podaje się również z pieczonym kurczakiem bądź ze smażonymi kotletami drobiowymi w panierce.

Kaszotto

Kaszotto

Do kaszotta najlepiej nadają się brązowa lub biała kasza gryczana oraz pęczak, które dusi się do miękkości w wytrawnym winie albo gorącym bulionie. Bardzo popularne są wegetariańskie wersje tej potrawy, z dodatkiem sera feta, parmezanu, drobno pokrojonych dyni, selera naciowego, marchewki, cukinii. Kaszotto wzbogaca się o mięso mielone, z kurczaka, indyka, szynkę. Często używa się: liści świeżego szpinaku, groszku, ostrej papryczki chilli, natki pietruszki, mięty, bazylii, koperku.

Kasza pęczak

Kasza pęczak

Znaczną popularnością cieszy się kasza pęczak, którą najczęściej zestawia się z rozmaitymi warzywami. Świetnym pomysłem na obiad dla miłośników pikantnej kuchni jest meksykańskie kaszotto z pęczaku z dodatkiem kurczaka, pomidorów, kukurydzy i czerwonej bądź czarnej fasoli. Wśród dań z kaszą pęczak znajdują się również smaczne sałatki przygotowywane, np. z pieczoną dynią, szpinakiem i z dodatkiem orzechów włoskich.

Kasza owsiana

Kasza owsiana

Bogata w antyoksydanty kasza owsiana zapobiega syntezie cholesterolu. Nie trzeba jej płukać przed gotowaniem w osolonej wodzie z odrobiną oleju lub mleku. Gdy ziarna kaszy wchłoną wodę, dodaje się do niej olej i odstawia. Kasza owsiana na słodko to idealna baza owocowych deserów. Jest smacznym dodatkiem do zup (także mlecznych), wzbogaca farsze i dobrze zagęszcza. Warto spróbować kotletów lub pulpetów z kaszy owsianej w warzywnych sosach, zapiekanych w naczyniu żaroodpornym pod serowa skorupką.

Kasza bulgur

Kasza bulgur

Aby ziarenka kaszy bulgur nie posklejały się w trakcie gotowania, należy podsuszyć ziarna przez kilka minut na gorącej patelni lub przepłukać wcześniej zimną wodą. Bulgur gotuje się we wrzątku maksymalnie 8 minut (do wchłonięcia płynu) i nie miesza. Można go skropić sokiem z cytryny, a po odstawieniu używać do zup, sałatek, sosów i warzywnych gulaszy bądź jako składnik kotlecików. Bywa również podawany na słodko z miodem i migdałami, orzechami, owocami, dżemem, gorącym mlekiem i cynamonem.

Kasza jaglana

Kasza jaglana

W kuchni tradycyjnej i wegetariańskiej bogate zastosowanie ma kasza jaglana. Oryginalnym daniem obiadowym są kotlety z kaszy jaglanej przygotowane np. z dodatkiem cukinii, marchewki, natki pietruszki i koperku. Zdrową propozycją deseru są ciastka z kaszy jaglanej lub kasza jaglana z owocami. Przyrządzi się z niej również pyszny budyń jaglany, który doskonale smakuje z dodatkiem owoców leśnych. Sycącym śniadaniem będzie jaglanka na mleku zwykłym bądź kokosowym z dodatkiem jagód i skropiona syropem klonowym.

kasza jęczmienna

kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna to kolejny rodzaj kaszy o szerokim zastosowaniu w kuchni. Tradycyjnym polskim daniem przygotowywanym z jej dodatkiem jest krupnik. Gołąbki, które najczęściej przygotowuje się na bazie ryżu, można również wykonać z kaszą jęczmienną. Wśród innych propozycji na wykorzystanie tego produktu jest kasza jęczmienna z warzywami (mrożonymi lub świeżymi), kotlety lub sycące zapiekanki. Często stosowanym rodzajem kaszy jęczmiennej do produkcji wymienionych potraw jest kasza perłowa.

Kasza manna

Kasza manna

Do drobnych kasz zalicza się kaszę manną, która nierzadko wykorzystywana jest w produkcji słodkich wypieków. Pysznym ciastem z kaszy manny jest miodownik w polewie czekoladowej. Urozmaiceniem codziennych śniadań może być kasza manna na mleku lub na wodzie, która doskonale sprawdza się w żywieniu dzieci. Wystarczy zagotować mleko z dodatkiem cukru. Następnie wsypuje się kaszę mannę i całość energicznie miesza za pomocą trzepaczki, aż do pozbycia się wszystkich grudek. Tak przygotowane śniedanie wyśmienicie smakuje z dodatkiem owocowych soków.

Sałatka z kuskusem

Sałatka z kuskusem

Kasza kuskus jest wyjątkowo przydatnym w kuchni składnikiem. Przyrządza się ją ekspresowo – wystarczy zalać gorącą wodą, bulionem lub mlekiem. Dodatkowo łączy w sobie właściwości kaszy i makaronu. Ta pozyskiwana w procesie mielenia pszenicy kasza jest idealnym składnikiem sałatek z tuńczykiem, kurczakiem, fetą, szynką oraz suszonymi pomidorami. Wyśmienita jest również na słodko, np. jako zamiennik porannych płatków.