Kilka słów o kaszy mannie
Kasza manna to tak zwany grysik, nazwa ta pochodzi od drobnoziarnistej konsystencji tej pszenicznej kaszki. Wyróżniamy jej dwa rodzaje: kaszę mannę oraz kaszę mannę preparowaną. Pierwszą z nich otrzymujemy podczas tradycyjnej obróbki przemiałowej ziaren pszenicy. Natomiast kasza preparowana podlega już wstępnej obróbce termicznej dzięki której bardzo szybko się gotuje, stąd jej potoczna nazwa: kasza błyskawiczna. Wysoką jakość kaszy poznajemy po jej białym kolorze, ewentualnie lekko żółtawym zabarwieniu. Przypomina nieco mąkę, ale jak przyjrzymy się jej bliżej, to dostrzeżemy, że jest grubiej zmielona.
Obecnie najczęściej kaszę mannę spożywają dzieci, które lubują się w różnego rodzaju mlecznych zupkach i potrawkach. Kasza manna świetnie smakuje z sokiem malinowym lub cynamonem i z powodzeniem może stanowić samodzielne danie. Jest przysmakiem dzieci, ale również dorośli powinni się do niej przekonać ponieważ pod względem wartości odżywczych dorównuje innym popularnym dodatkom obiadowym, takim jak ryż, makaron czy ziemniaki.
Cechy charakterystyczne kaszy manny
Lekkostrawność to największa zaleta tego produktu spożywczego. Można z niej przygotować zupy mleczne, budyń albo leguminę. Dawniej wykorzystywano ją także jako środka zagęszczającego do ciast lub wyrobów mięsnych. Czasami skutecznie zastępuje także bułkę tartą i działa jak ona: zapobiega przywierania potraw do brytfanek gdy obsypiemy nią brzegi formy.
W potrawach z kaszą manną w roli głównej nie znajdziemy za wielu minerałów czy witamin, nie zawiera też błonnika. W dużej ilości występuję tam za to skrobia i drogocenny jod. Jako jedyna z kasz zawiera go bardzo dużo.
Planując naszą dietę dla całej rodziny powinniśmy pamiętać o różnorodności produktów, których możemy użyć w codziennych posiłkach. Racjonalne menu powinno być urozmaicone, w otrzymaniu tego efektu z pewnością pomoże nam kasza manna, która powinna się znaleźć w naszym koszyku przy najbliższych zakupach.
Kasza manna to tak zwany grysik, nazwa ta pochodzi od drobnoziarnistej konsystencji tej pszenicznej kaszki. Wyróżniamy jej dwa rodzaje: kaszę mannę oraz kaszę mannę preparowaną. Pierwszą z nich otrzymujemy podczas tradycyjnej obróbki przemiałowej ziaren pszenicy. Natomiast kasza preparowana podlega już wstępnej obróbce termicznej dzięki której bardzo szybko się gotuje, stąd jej potoczna nazwa: kasza błyskawiczna. Wysoką jakość kaszy poznajemy po jej białym kolorze, ewentualnie lekko żółtawym zabarwieniu. Przypomina nieco mąkę, ale jak przyjrzymy się jej bliżej, to dostrzeżemy, że jest grubiej zmielona.
Obecnie najczęściej kaszę mannę spożywają dzieci, które lubują się w różnego rodzaju mlecznych zupkach i potrawkach. Kasza manna świetnie smakuje z sokiem malinowym lub cynamonem i z powodzeniem może stanowić samodzielne danie. Jest przysmakiem dzieci, ale również dorośli powinni się do niej przekonać ponieważ pod względem wartości odżywczych dorównuje innym popularnym dodatkom obiadowym, takim jak ryż, makaron czy ziemniaki.
Cechy charakterystyczne kaszy manny
Lekkostrawność to największa zaleta tego produktu spożywczego. Można z niej przygotować zupy mleczne, budyń albo leguminę. Dawniej wykorzystywano ją także jako środka zagęszczającego do ciast lub wyrobów mięsnych. Czasami skutecznie zastępuje także bułkę tartą i działa jak ona: zapobiega przywierania potraw do brytfanek gdy obsypiemy nią brzegi formy.
W potrawach z kaszą manną w roli głównej nie znajdziemy za wielu minerałów czy witamin, nie zawiera też błonnika. W dużej ilości występuję tam za to skrobia i drogocenny jod. Jako jedyna z kasz zawiera go bardzo dużo.
Planując naszą dietę dla całej rodziny powinniśmy pamiętać o różnorodności produktów, których możemy użyć w codziennych posiłkach. Racjonalne menu powinno być urozmaicone, w otrzymaniu tego efektu z pewnością pomoże nam kasza manna, która powinna się znaleźć w naszym koszyku przy najbliższych zakupach.
weronikaS