Charakterystyka kuchni angielskiej
Kuchnia angielska jest różnorodna, gdyż czerpie inspiracje ze sztuki kulinarnej innych krajów, na przykład Indii, Turcji, Niemiec, Francji albo Włoch. Brytyjskie potrawy są smaczne, proste w przygotowaniu, łatwo dostępne, ale jednocześnie wysokokaloryczne, ciężkostrawne i niezbyt wyraziste w smaku. Większość posiłków stanowi smażone, pieczone i grillowane mięso (jagnięcina, wołowina, wieprzowina, drób), najczęściej przyrządzone w panierce z bułki tartej. Na tradycyjne angielskie śniadanie składają się: jajka sadzone, kiełbasa, tosty, fasolka po bretońsku, bekon, placki ziemniaczane (hash browns), pomidory oraz kawa lub herbata. Na obiad jada się fish and chips, czyli rybę z frytkami, jagnięcinę w sosie miętowym, węgorza w galarecie, befsztyk,
beef Wellington (polędwica wołowa z grzybami i pasztetem zapiekana w cieście francuskim),
lancashire hotpot (potrawka z jagnięciny, cebuli i krojonych ziemniaków),
pork pie (wieprzowinę w cieście),
toad in the hole (kiełbaski w cieście), pieczeń drobiową, zapiekanki, zupy, a także pastę kornwalijską (potrawa z ciasta francuskiego, mięsa, warzyw i przypraw). Kolację stanowią dania śniadaniowe bądź kanapki z wędliną, pastą, serem, dżemem, kremem czekoladowym, masłem orzechowym, sosem albo warzywami.
Najsmaczniejsze angielskie desery
Anglicy są znani z zamiłowania do herbaty, szczególnie tej z mlekiem. Najczęściej napój pije się po południu jako podwieczorek. Do herbaty podaje się angielskie desery, na przykład crumble (zapiekany placek z owocami),
sponge cake (biszkopt) bądź
apple pie, czyli ciasto jabłkowe. W okresie Bożego Narodzenia przygotowuje się słodki świąteczny pudding. Jest to ciasto z owocami, bakaliami, orzechami oraz przyprawami korzennymi.