Jak zrobić budyń z chia?

  • 1

Szukasz dietetycznego deseru dla całej rodziny? Koniecznie wypróbuj budyniu z chia. Zrobiony z szałwii argentyńskiej i mleka roślinnego stanowi dobre rozwiązanie dla tych, którzy unikają laktozy i glutenu.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić budyń z chia?
fot. Fotolia
Pudding z chia powstaje dzięki wykorzystaniu naturalnych zdolności tych nasion. Dzięki temu, iż posiadają sporo błonnika pokarmowego, potrafią się żelować. Z tego względu idealnie nadają się do zagęszczania rozmaitych potraw oraz do stworzenia bezglutenowego budyniu. Aby otrzymać taki żel z nasion, wystarczy, że je zalejemy dowolnym płynem i odstawimy na kilka godzin do lodówki. Jak wykorzystać tę właściwość do zrobienia puddingu z nasion chia?

Pudding chia z owocami

1. Przygotuj:
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczkę miodu do smaku
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 garście pokrojonych owoców (np. brzoskwiń, moreli, śliwek, ananasa, etc.)

2. Nasiona wymieszaj z mlekiem kokosowym i miodem.

3. Masę przełóż do pojemników, w których będziesz serwować deser i całość włóż do lodówki na noc.

4. Na drugi dzień deser posyp startą czekoladą i ułóż na nim pokrojone owoce. Smacznego!

Nasiona chia na drewnianej łyżce
Fot. Fotolia

Co to jest chia?

Chia to nic innego jak nasiona szałwii hiszpańskiej (w niektórych źródłach czytamy o szałwii argentyńskiej). Co ciekawe - roślina ta nie pochodzi z żadnego z tych krajów, lecz z Meksyku i Gwatemali. Chia jest znana od tysiąca lat i uznaje się, że dla Azteków stanowiła jeden z podstawowych produktów spożywczych.

Nasiona są dość drobne - osiągają z reguły 2-3 mm długości i do złudzenia przypominają siemię lniane. Są barwy czarnej, brązowej lub szarej. Znajdują się one w owocach szałwii, tzw. rozłupkach, gdzie można ich znaleźć naprawdę sporą ilość. W Polsce chia sprzedawana jest w formie nasion przeznaczonych do bezpośredniego wykorzystania w kuchni.

Pudding chia z truskawkami i granolą udekorowany liśćmi mięty podany w szklance
Fot. Fotolia

Czy warto jeść chia?

Nasiona szałwii hiszpańskiej posiadają szereg cennych właściwości prozdrowotnych. Posiadają stosunkowo mało kalorii - około 49 kcal w jednej łyżce. Wydaje Ci się, że to sporo? Biorąc pod uwagę dużą zawartość błonnika, trudno zjeść więcej chia. Co jeszcze dobrego można w tych nasionach znaleźć?

Przede wszystkim te nasiona chia są cennym źródłem nienasyconych kwasów omega-3 - tych samych, które można znaleźć w rybach morskich. I choć temat tych kwasów budzi sporo kontrowersji (wysoka temperatura sprawia, iż zaczynają mieć właściwości kancerogenne), to w przypadku budyniu nie mamy się czego obawiać. Bez obróbki termicznej stanowią one dla nas samo dobro.

Ponadto w chia można znaleźć cały szereg witamin i minerałów. Szacuje się, że wystarczą dwie łyżki nasion, by zaspokoić 30% dziennego zapotrzebowania na te składniki u dorosłego człowieka.

Jakie witaminy można znaleźć w chia? Przede wszystkim te z grupy B - B1, B2 i B3. W przypadku minerałów można znaleźć w nich sporą dawkę fosforu, magnezu, cynku, żelaza i wapnia. Z tego powodu dobrze jest je dodawać do dań i deserów!

Co sądzicie na temat budyniu z nasion chia? Próbowaliście go przygotować? Może macie swoje ulubione dodatki, które do niego wykorzystujecie? Wypowiedzcie się w komentarzach!