Polski keks może być alternatywą do piernika. Jest tak samo smaczny i świąteczny jak piernik. Jest też zwany cwibakiem.
Keks w Niemczech, kiedy ciasto się podpiecze, przekładano bakaliami warstwami a następnie wkładano do pieca, by dopiec go do końca. We Włoszech sprawdza się też bab Panettone, czyli bożonarodzeniowa baba z dodatkiem drożdży, także przekładana różnymi bakaliami.
Keks w naszym kraju piecze się w wąskiej prostokątnej formie zwanej keksówką Jest to ciasto z dużą ilością bakalii. Musimy pamiętać o tym, by przygotowaną masą wypełnić maksymalnie 2/3 objętości formy, gdyż ciasto wyrasta.
W dawnych czasach bakalie były drogie i trudno dostępne, co przekładało się na częstość wykonywania ciasta. Robiło się go wtedy tylko na specjalne okazje.
Co zrobić aby bakalie nie opadły nam na dno? Wystarczy, że przed dodaniem ich do ciasta oprószymy je mąką.
Zdjęcie:Fotolia
PRZEPIS NA KEKS
ok. 20 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru wanilinowego
5 jajek
3/4 szklanki cukru
25 dag mąki
ok. 40 dag różnych bakalii (rodzynki, orzechy itp.)
Do miski włożyć margarynę, dodać cukier i cukier wanilinowy, ucierać. Dodać jajka i sól. Przez sito przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodawać do utartej masy z jajkami. W ok. połowie szklance (gorącej) wody namoczyć rodzynki. Inne bakalie pokroić, połączyć ze sobą, dodać pokrojone rodzynki i obtoczyć w mące. Wmieszać do ciasta. Zamieszać ostrożnie. Przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 1 godziny w 180 st. Przed końcem pieczenia włożyć patyczek i sprawdzić czy ciasto się upiekło.
Zobacz przepisy na ciasta >>>
Nina W.