Ricottę można pokruszyć w palcach i posypać nim gotowe danie, dodać do makaronowej zapiekanki lub zmiksować i podgrzać, tworząc gęsty, kremowy sos, np. brokułowy, szpinakowy, pomidorowy lub truskawkowy (w wersji na słodko). Najlepsze rodzaje makaronów do ricotty, to np.: muszelki, penne (skośnie cięte grube rurki), tagliatelle (długie, płaskie wstążki), tortellini (małe nadziewane serem – w tym ricottą, mięsem lub warzywami pierożki) oraz cannelloni (bardzo grube rurki, które można faszerować). Ricotta wyśmienicie komponuje się również z okrągłymi, przypominającymi kopytka kluseczkami – gnocchi. W daniach z ricottą doskonale sprawdzają się również różnego rodzaju makarony smakowe, takie jak np. szpinakowy, paprykowy, pomidorowy, bazyliowy, cytrynowo-pieprzowy, czosnkowy, lubczykowy lub z wędzonym łososiem. Ciekawym pomysłem na bezglutenowe danie jest polanie sosem z ricotty makaronu warzywnego, np. z cukinii lub buraka.