Jak zrobić serek mascarpone?

Mascarpone robi się z podgrzanej śmietany kremówki. Cały proces zajmuje mniej niż godzinę.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić serek mascarpone?
fot. Fotolia
Ser mascarpone to delikatny w smaku ser, idealny do dań głównych i deserów. Jego uniwersalność jest na co dzień wykorzystywana w kuchni. Zamiast jednak sięgać po gotowy ser, lepiej zrobić go w domu. To naprawdę proste!

Jak zrobić mascarpone?

Ser mascarpone robi się błyskawicznie i to z produktów dostępnych w każdym sklepie. Jak go zrobić?
  • Do przygotowania mascarpone będą potrzebne: śmietana kremówka 30% lub 36%, cytryna, czysta ściereczka, sitko.
  • Śmietanę wlewamy do garnka i całość stawiamy na palniku.
  • Podgrzewamy aż do momentu, kiedy śmietana zgęstnieje i prawie zacznie się gotować.
  • Wówczas dodajemy sok z cytryny, podgrzewamy chwilę, aż mieszanka bardziej zgęstnieje.
  • Całość zdejmujemy z palnika, odstawiamy do ostygnięcia.
  • Po tym czasie na sitko wykładamy ścierkę i przekładamy na nią przestudzony ser.
  • Odsączamy, odciskamy z nadmiaru płynu i przekładamy do pojemniczka.
  • Ser wkładamy do lodówki na całą noc.
  • Po tym czasie jest gotowy do spożycia – smacznego!
Jak zrobić krem z mascarpone?

Mając pod ręką gotowy ser, łatwo można go przerobić na krem do tortów i ciast. Wystarczy kilka minut, by cieszyć się pyszną masą do deserów!
  • Do przygotowania kremu z mascarpone będą potrzebne: ser mascarpone, śmietana kremówka, cukier puder. Opcjonalnie: aromaty do ciast, kakao, świeże owoce i inne substancje nadające smak, aromat lub kolor.
  • Śmietanę ubijamy na sztywno.
  • Mascarpone miksujemy z dodatkiem cukru pudru.
  • Gdy będzie puszyste – dodajemy partiami śmietanę, mieszamy.
  • Do masy dodajemy ulubione dodatki. Gotowe!