Ser mascarpone to delikatny w smaku ser, idealny do dań głównych i deserów. Jego uniwersalność jest na co dzień wykorzystywana w kuchni. Zamiast jednak sięgać po gotowy ser, lepiej zrobić go w domu. To naprawdę proste!
Jak zrobić mascarpone?
Ser mascarpone robi się błyskawicznie i to z produktów dostępnych w każdym sklepie. Jak go zrobić?
Mając pod ręką gotowy ser, łatwo można go przerobić na krem do tortów i ciast. Wystarczy kilka minut, by cieszyć się pyszną masą do deserów!
Jak zrobić mascarpone?
Ser mascarpone robi się błyskawicznie i to z produktów dostępnych w każdym sklepie. Jak go zrobić?
- Do przygotowania mascarpone będą potrzebne: śmietana kremówka 30% lub 36%, cytryna, czysta ściereczka, sitko.
- Śmietanę wlewamy do garnka i całość stawiamy na palniku.
- Podgrzewamy aż do momentu, kiedy śmietana zgęstnieje i prawie zacznie się gotować.
- Wówczas dodajemy sok z cytryny, podgrzewamy chwilę, aż mieszanka bardziej zgęstnieje.
- Całość zdejmujemy z palnika, odstawiamy do ostygnięcia.
- Po tym czasie na sitko wykładamy ścierkę i przekładamy na nią przestudzony ser.
- Odsączamy, odciskamy z nadmiaru płynu i przekładamy do pojemniczka.
- Ser wkładamy do lodówki na całą noc.
- Po tym czasie jest gotowy do spożycia – smacznego!
Mając pod ręką gotowy ser, łatwo można go przerobić na krem do tortów i ciast. Wystarczy kilka minut, by cieszyć się pyszną masą do deserów!
- Do przygotowania kremu z mascarpone będą potrzebne: ser mascarpone, śmietana kremówka, cukier puder. Opcjonalnie: aromaty do ciast, kakao, świeże owoce i inne substancje nadające smak, aromat lub kolor.
- Śmietanę ubijamy na sztywno.
- Mascarpone miksujemy z dodatkiem cukru pudru.
- Gdy będzie puszyste – dodajemy partiami śmietanę, mieszamy.
- Do masy dodajemy ulubione dodatki. Gotowe!