Gotowanie makaronu
Przygotowanie makaronu rozpoczynamy od zagotowania posolonej wody. Przyjmuje się, że na 100 gramów makaronu przypada 1 litr wody. Aby makaron nie posklejał się podczas gotowania, warto dodać do wody również odrobinę oleju!
Na opakowaniu należy sprawdzić czas gotowania makaronu. Jeśli producent go nie podaje, poniżej znajdziecie wskazówki odnośnie czasu gotowania poszczególnych jego gatunków.
Gdy woda zacznie wrzeć, wkładamy do niej makaron, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas by zapobiec przywieraniu. Minutę przed upłynięciem czasu gotowania należy wyjąć z wody jeden makaronik i spróbować czy jest dobry - powinien być jędrny i sprężysty. Gdy po jego przegryzieniu ujrzymy białą "mąkę" gotujemy makaron jeszcze 2 minuty.
Zdjęcia: Fotolia
Al dente
Idealnie ugotowany makaron to połowa sukcesu w przyrządzaniu pysznej potrawy. Włosi jako najwięksi amatorzy dań z tym produktem, opatentowali sposób gotowania makaronu i określają go mianem al dente. Wyrażenie to oznacza perfekcyjnie ugotowany makaron, czyli tak naprawdę lekko niedogotowany. Według nich musi być on nieco twardy i stawiać delikatny opór podczas gryzienia. Makaron al dente gotować należy w zależności od jego grubości i struktury. Jest to zwykle czas od 5 do 12 minut.
Makaron świeży lub paczkowany, szczególnie jajeczny (fettuccine, tagliatelle, ravioli czy lazania) gotuje się dość szybko - ok. 3-5 minut. Makaron pszenny, suchy i bezjajeczny (muszelki, kolanka bądź świderki) maksymalnie 6-9 minut, natomiast grube makarony typu spaghetti, penne, ziti, tortiglioni - ok.12-15 minut.
Makaron w diecie
Stojąc przed półką z makaronami, często nie wiemy, który z nich wybrać. Najlepszym i najwartościowszym dla organizmu makaronem okaże się ten z pełnego ziarna - zawiera więcej błonnika, a ponadto nie tuczy.
Zdjęcie: Fotolia
Makaron pełnoziarnisty to produkt spożywczy bardzo często zalecany przez dietetyków - zawiera on węglowodany - podstawowy materiał energetyczny człowieka! Po zjedzeniu makaronu długo odczuwamy uczucie sytości, dzięki czemu nie sięgamy po przekąski w ciągu dnia!
Makaron ten jest także źródłem cennych witamin z grupy B i PP, które opowiadają za koncentrację, pamięć, prawidłową pracę serca, a także metabolizm, stan skóry i paznokci!
Pamiętajcie, że warto wybierać także makaron z pszenicy durum - uzyskiwany z twardej odmiany pszenicy. Jest mniej kaloryczny, ma niski indeks glikemiczny i znajdziemy go niemal w każdym sklepie spożywczym!
Ciekawostki
Makaron powstał już wiele tysięcy lat temu. Ciekawostką jest fakt, że w Chinach archeolodzy odkryli jego szczątki mające aż 4000 lat! Znalezisko to miało miejsce w jednej z wiosek położonych nad brzegiem Żółtej Rzeki.
Zaskakującą informacją jest także ilość zjadanego makaronu na jednego mieszkańca w poszczególnych krajach. W Polsce jest to 5kg rocznie, w Wenezueli 12kg, a na szczycie tego rankingu są oczywiście Włosi, którzy zjadają nawet 28kg makaronu rocznie!
Zastosowanie makaronu w kuchni
Teraz kiedy wiecie już jak ugotować makaron śmiało wykorzystać możecie go do najróżniejszych potraw! Pysznie zasmakuje zarówno w zupach, jak i daniach głównych, przekąskach, sałatkach czy nawet deserach!
Produkt ten jest niezastąpiony w popularnym spaghetti i lazanii. Genialnie smakuje także w połączeniu z różnego rodzaju sosami, mięsami, serami, warzywami, rybami i owocami morza.
Jeśli brak Wam sprawdzonych pomysłów na wykorzystanie w kuchni popularnej "pasty", zajrzyjcie do naszego działu na makarony! Znajdziecie tam zarówno klasyczne, jak i oryginalne receptury!
Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich pysznym, wiosennym daniem, koniecznie zaserwujcie im cukinię z makaronem! Potrawa urozmaicona została również o paprykę, wędzony boczek, natkę pietruszki i kremowy serek mascarpone!
Zdjęcie: Fotolia
Zaskakującym smakołykiem okaże się także makaron ze szpinakiem i orzechami włoskimi. Podany w towarzystwie sera feta stanie się wykwintnym daniem idealnym na specjalne okazje!
Który makaron pojawia się na Waszym stole najczęściej? Do czego go wykorzystujecie - do zapiekanek, sałatek a może jako danie główne z sosem i dodatkami? Czekamy na Wasze sprawdzone przepisy na dania z makaronem!
Przygotowanie makaronu rozpoczynamy od zagotowania posolonej wody. Przyjmuje się, że na 100 gramów makaronu przypada 1 litr wody. Aby makaron nie posklejał się podczas gotowania, warto dodać do wody również odrobinę oleju!
Na opakowaniu należy sprawdzić czas gotowania makaronu. Jeśli producent go nie podaje, poniżej znajdziecie wskazówki odnośnie czasu gotowania poszczególnych jego gatunków.
Gdy woda zacznie wrzeć, wkładamy do niej makaron, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas by zapobiec przywieraniu. Minutę przed upłynięciem czasu gotowania należy wyjąć z wody jeden makaronik i spróbować czy jest dobry - powinien być jędrny i sprężysty. Gdy po jego przegryzieniu ujrzymy białą "mąkę" gotujemy makaron jeszcze 2 minuty.
Zdjęcia: Fotolia
Al dente
Idealnie ugotowany makaron to połowa sukcesu w przyrządzaniu pysznej potrawy. Włosi jako najwięksi amatorzy dań z tym produktem, opatentowali sposób gotowania makaronu i określają go mianem al dente. Wyrażenie to oznacza perfekcyjnie ugotowany makaron, czyli tak naprawdę lekko niedogotowany. Według nich musi być on nieco twardy i stawiać delikatny opór podczas gryzienia. Makaron al dente gotować należy w zależności od jego grubości i struktury. Jest to zwykle czas od 5 do 12 minut.
Makaron świeży lub paczkowany, szczególnie jajeczny (fettuccine, tagliatelle, ravioli czy lazania) gotuje się dość szybko - ok. 3-5 minut. Makaron pszenny, suchy i bezjajeczny (muszelki, kolanka bądź świderki) maksymalnie 6-9 minut, natomiast grube makarony typu spaghetti, penne, ziti, tortiglioni - ok.12-15 minut.
Makaron w diecie
Stojąc przed półką z makaronami, często nie wiemy, który z nich wybrać. Najlepszym i najwartościowszym dla organizmu makaronem okaże się ten z pełnego ziarna - zawiera więcej błonnika, a ponadto nie tuczy.
Zdjęcie: Fotolia
Makaron pełnoziarnisty to produkt spożywczy bardzo często zalecany przez dietetyków - zawiera on węglowodany - podstawowy materiał energetyczny człowieka! Po zjedzeniu makaronu długo odczuwamy uczucie sytości, dzięki czemu nie sięgamy po przekąski w ciągu dnia!
Makaron ten jest także źródłem cennych witamin z grupy B i PP, które opowiadają za koncentrację, pamięć, prawidłową pracę serca, a także metabolizm, stan skóry i paznokci!
Pamiętajcie, że warto wybierać także makaron z pszenicy durum - uzyskiwany z twardej odmiany pszenicy. Jest mniej kaloryczny, ma niski indeks glikemiczny i znajdziemy go niemal w każdym sklepie spożywczym!
Ciekawostki
Makaron powstał już wiele tysięcy lat temu. Ciekawostką jest fakt, że w Chinach archeolodzy odkryli jego szczątki mające aż 4000 lat! Znalezisko to miało miejsce w jednej z wiosek położonych nad brzegiem Żółtej Rzeki.
Zaskakującą informacją jest także ilość zjadanego makaronu na jednego mieszkańca w poszczególnych krajach. W Polsce jest to 5kg rocznie, w Wenezueli 12kg, a na szczycie tego rankingu są oczywiście Włosi, którzy zjadają nawet 28kg makaronu rocznie!
Zastosowanie makaronu w kuchni
Teraz kiedy wiecie już jak ugotować makaron śmiało wykorzystać możecie go do najróżniejszych potraw! Pysznie zasmakuje zarówno w zupach, jak i daniach głównych, przekąskach, sałatkach czy nawet deserach!
Produkt ten jest niezastąpiony w popularnym spaghetti i lazanii. Genialnie smakuje także w połączeniu z różnego rodzaju sosami, mięsami, serami, warzywami, rybami i owocami morza.
Jeśli brak Wam sprawdzonych pomysłów na wykorzystanie w kuchni popularnej "pasty", zajrzyjcie do naszego działu na makarony! Znajdziecie tam zarówno klasyczne, jak i oryginalne receptury!
Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich pysznym, wiosennym daniem, koniecznie zaserwujcie im cukinię z makaronem! Potrawa urozmaicona została również o paprykę, wędzony boczek, natkę pietruszki i kremowy serek mascarpone!
Zdjęcie: Fotolia
Zaskakującym smakołykiem okaże się także makaron ze szpinakiem i orzechami włoskimi. Podany w towarzystwie sera feta stanie się wykwintnym daniem idealnym na specjalne okazje!
Który makaron pojawia się na Waszym stole najczęściej? Do czego go wykorzystujecie - do zapiekanek, sałatek a może jako danie główne z sosem i dodatkami? Czekamy na Wasze sprawdzone przepisy na dania z makaronem!
SylaUla
grahamka
CiepłaKlucha88