Co zrobić z serka mascarpone?

Serek mascarpone to idealna baza do przygotowania zarówno smacznych deserów i ciast, jak i dań wytrawnych, w tym zup, tart czy mięs w kremowym sosie.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Co zrobić z serka mascarpone?
fot. Fotolia
Mascarpone kojarzy się głównie z kremowymi i kalorycznymi deserami. Ma również szerokie zastosowanie w daniach wytrawnych.

Pomysły z wykorzystaniem serka mascarpone:

a) Zupy:

Zupy krem – zupy przygotowywane z dodatkiem serka mascarpone zyskują kremowego i delikatnego sznytu. Z łatwością przygotujemy gęstą i zarazem delikatną zupę pomidorową czy brokułową miksując ugotowane warzywa blenderem. Na koniec wystarczy rozprowadzić ser w gęstej zawiesinie i doprawić solą i pieprzem do smaku.

b) Dania główne:

Wytrawne tarty – mascarpone świetnie komponuje się w kremowych tartach na kruchym spodzie z dodatkiem wędzonego łososia czy liści młodego szpinaku.
Makarony z kremowym sosem- makarony typu pappardelle czy farfalle w asyście sosu na bazie serka z mięsnym lub warzywnym wywarem.
Mięsa z kremowym sosem- pieczone lub duszone porcje mięsa w sosie zaprawionym mascarpone zyskują głębszego smaku. Wystarczy połączyć zredukowane soki z mięsa ze stopniowo dodanym serem tak, aby powstała gęsta zawiesina.
Zapiekanki- smaczne i treściwe zapiekanki z warzywami i mięsem skutecznie zagęścimy łącząc starty żółty ser z mascarpone tworząc bazę dla wszystkich składników. W przypadku takiego połączenia nie należy martwić się o zważenie sosu.
Nadziewane roladki- płaty mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego owinięte plastrami boczku i wypełnione nadzieniem z mascarpone i ziół to wykwintna mieszanka smaków. Wystarczy rozbić filety i owinąć nimi nadzienie – na koniec zabezpieczamy wykałaczkami podczas pieczenia.

c) Ciasta i desery: 

Serniki na zimno- dodając do serka homogenizowanego odrobinę mascarpone sprawimy, że całość będzie bardziej kremowa i delikatna. Wraz z owocami zatopionymi w galaretce sernik tworzy znakomitą całość.
Serniki pieczone- używając kremowego serka możemy zrezygnować z pełnotłustego twarogu. Podczas pieczenia nie wpłynie to negatywnie na całość.
Tiramisu- klasyczny włoski deser tradycyjnie jest przyrządzany na bazie mascarpone z biszkoptami nasączanymi w amaretto i wyrazistym naparze kawowym.
Tarty na słodko- najłatwiej przygotujemy je na bazie kruchego spodu z pokruszonych ciastek lub kruchego ciasta. Najprostszym połączeniem jest wykorzystanie owoców sezonowych i lekkiego kremu budyniowego z dodatkiem mascarpone.
Lody- używając kremowego serka możemy zrezygnować z dodania żółtek. Odpowiednia gęstość i kaloryczność wystarczy do stworzenia zarówno owocowych, jaki i czekoladowo-kawowych kreacji.

d) Koktajle:

Owocowe- zmiksowane owoce lub te z konfitury możemy połączyć z serkiem tworząc kremowe i delikatne koktajle, które niekiedy zastępują deser.
Na bazie alkoholu- tiramisu, to nie tylko deser. Wystarczy połączyć napar z mocnej kawy, mascarpone, odrobinę likieru amaretto i naturalne kakao w proszku. Zmiksowane składniki możemy schłodzić paroma kostkami lodu.