Mascarpone kojarzy się głównie z kremowymi i kalorycznymi deserami. Ma również szerokie zastosowanie w daniach wytrawnych.
Pomysły z wykorzystaniem serka mascarpone:
a) Zupy:
• Zupy krem – zupy przygotowywane z dodatkiem serka mascarpone zyskują kremowego i delikatnego sznytu. Z łatwością przygotujemy gęstą i zarazem delikatną zupę pomidorową czy brokułową miksując ugotowane warzywa blenderem. Na koniec wystarczy rozprowadzić ser w gęstej zawiesinie i doprawić solą i pieprzem do smaku.
b) Dania główne:
• Wytrawne tarty – mascarpone świetnie komponuje się w kremowych tartach na kruchym spodzie z dodatkiem wędzonego łososia czy liści młodego szpinaku.
• Makarony z kremowym sosem- makarony typu pappardelle czy farfalle w asyście sosu na bazie serka z mięsnym lub warzywnym wywarem.
• Mięsa z kremowym sosem- pieczone lub duszone porcje mięsa w sosie zaprawionym mascarpone zyskują głębszego smaku. Wystarczy połączyć zredukowane soki z mięsa ze stopniowo dodanym serem tak, aby powstała gęsta zawiesina.
• Zapiekanki- smaczne i treściwe zapiekanki z warzywami i mięsem skutecznie zagęścimy łącząc starty żółty ser z mascarpone tworząc bazę dla wszystkich składników. W przypadku takiego połączenia nie należy martwić się o zważenie sosu.
• Nadziewane roladki- płaty mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego owinięte plastrami boczku i wypełnione nadzieniem z mascarpone i ziół to wykwintna mieszanka smaków. Wystarczy rozbić filety i owinąć nimi nadzienie – na koniec zabezpieczamy wykałaczkami podczas pieczenia.
c) Ciasta i desery:
• Serniki na zimno- dodając do serka homogenizowanego odrobinę mascarpone sprawimy, że całość będzie bardziej kremowa i delikatna. Wraz z owocami zatopionymi w galaretce sernik tworzy znakomitą całość.
• Serniki pieczone- używając kremowego serka możemy zrezygnować z pełnotłustego twarogu. Podczas pieczenia nie wpłynie to negatywnie na całość.
• Tiramisu- klasyczny włoski deser tradycyjnie jest przyrządzany na bazie mascarpone z biszkoptami nasączanymi w amaretto i wyrazistym naparze kawowym.
• Tarty na słodko- najłatwiej przygotujemy je na bazie kruchego spodu z pokruszonych ciastek lub kruchego ciasta. Najprostszym połączeniem jest wykorzystanie owoców sezonowych i lekkiego kremu budyniowego z dodatkiem mascarpone.
• Lody- używając kremowego serka możemy zrezygnować z dodania żółtek. Odpowiednia gęstość i kaloryczność wystarczy do stworzenia zarówno owocowych, jaki i czekoladowo-kawowych kreacji.
d) Koktajle:
Owocowe- zmiksowane owoce lub te z konfitury możemy połączyć z serkiem tworząc kremowe i delikatne koktajle, które niekiedy zastępują deser.
Na bazie alkoholu- tiramisu, to nie tylko deser. Wystarczy połączyć napar z mocnej kawy, mascarpone, odrobinę likieru amaretto i naturalne kakao w proszku. Zmiksowane składniki możemy schłodzić paroma kostkami lodu.
Pomysły z wykorzystaniem serka mascarpone:
a) Zupy:
• Zupy krem – zupy przygotowywane z dodatkiem serka mascarpone zyskują kremowego i delikatnego sznytu. Z łatwością przygotujemy gęstą i zarazem delikatną zupę pomidorową czy brokułową miksując ugotowane warzywa blenderem. Na koniec wystarczy rozprowadzić ser w gęstej zawiesinie i doprawić solą i pieprzem do smaku.
b) Dania główne:
• Wytrawne tarty – mascarpone świetnie komponuje się w kremowych tartach na kruchym spodzie z dodatkiem wędzonego łososia czy liści młodego szpinaku.
• Makarony z kremowym sosem- makarony typu pappardelle czy farfalle w asyście sosu na bazie serka z mięsnym lub warzywnym wywarem.
• Mięsa z kremowym sosem- pieczone lub duszone porcje mięsa w sosie zaprawionym mascarpone zyskują głębszego smaku. Wystarczy połączyć zredukowane soki z mięsa ze stopniowo dodanym serem tak, aby powstała gęsta zawiesina.
• Zapiekanki- smaczne i treściwe zapiekanki z warzywami i mięsem skutecznie zagęścimy łącząc starty żółty ser z mascarpone tworząc bazę dla wszystkich składników. W przypadku takiego połączenia nie należy martwić się o zważenie sosu.
• Nadziewane roladki- płaty mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego owinięte plastrami boczku i wypełnione nadzieniem z mascarpone i ziół to wykwintna mieszanka smaków. Wystarczy rozbić filety i owinąć nimi nadzienie – na koniec zabezpieczamy wykałaczkami podczas pieczenia.
c) Ciasta i desery:
• Serniki na zimno- dodając do serka homogenizowanego odrobinę mascarpone sprawimy, że całość będzie bardziej kremowa i delikatna. Wraz z owocami zatopionymi w galaretce sernik tworzy znakomitą całość.
• Serniki pieczone- używając kremowego serka możemy zrezygnować z pełnotłustego twarogu. Podczas pieczenia nie wpłynie to negatywnie na całość.
• Tiramisu- klasyczny włoski deser tradycyjnie jest przyrządzany na bazie mascarpone z biszkoptami nasączanymi w amaretto i wyrazistym naparze kawowym.
• Tarty na słodko- najłatwiej przygotujemy je na bazie kruchego spodu z pokruszonych ciastek lub kruchego ciasta. Najprostszym połączeniem jest wykorzystanie owoców sezonowych i lekkiego kremu budyniowego z dodatkiem mascarpone.
• Lody- używając kremowego serka możemy zrezygnować z dodania żółtek. Odpowiednia gęstość i kaloryczność wystarczy do stworzenia zarówno owocowych, jaki i czekoladowo-kawowych kreacji.
d) Koktajle:
Owocowe- zmiksowane owoce lub te z konfitury możemy połączyć z serkiem tworząc kremowe i delikatne koktajle, które niekiedy zastępują deser.
Na bazie alkoholu- tiramisu, to nie tylko deser. Wystarczy połączyć napar z mocnej kawy, mascarpone, odrobinę likieru amaretto i naturalne kakao w proszku. Zmiksowane składniki możemy schłodzić paroma kostkami lodu.