Przepisy Michała Wojtacha

Chili Con Carne, jabłuszka w karmelu i penne z kurczakiem i warzywami poleca kucharz Michał Wojtach

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Przepisy Michała Wojtacha
Chili Con Carne

składniki:
400-500 gram mięsa mielonego wołowego
1 duża cebula
1 papryka
po jednej małej puszce fasoli czerwonej i żółtej
1 mała puszka pomidorów pelatti
1 papryczka jalapeno i chili
sól,pieprz, kminek rzymski,papryka słodka i ostra, kumin, olej
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy maksymalnie garnek z olejem (aż pójdzie dymek), dodajemy mięso i szybko mieszamy, żeby wołowina rozpadła się na drobne kawałeczki, dodajemy drobno skrojoną cebulę, smażymy, dolewamy rosół lub wodę, dodajemy odcedzoną fasolę i zmiksowane pomidory pelatti, dodajemy drobno pokrojone jalapeno chili, pod koniec gotowania wrzucamy drobno pokrojoną paprykę, zmniejszamy na najmniejszy ogień doprawiamy do smaku mały ilościami, co jakiś czas i często mieszamy, żeby jej nie przypalić. Nalewając zupę możemy posypać ją żółtym serem, polać kwaśną śmietaną i posypać z wierzchu drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Penne z kurczakiem i warzywami w sosie curry

Składniki:
1 pierś z kurczaka
400 gram makaronu penne
1 mała cebula
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
1 pomidor
1 mały ogórek zielony
1 śmietana 30%
sól, pieprz, papryka słodka, curry, oliwa lub olej
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy na aldente z dodatkim soli i oleju

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju lub oliwy, podsmażamy kolejno paprykę pokrojoną w kostkę, cebulę pokrajaną w drobną kostkę, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę smażymy aż będzie ze wszystkich stron biały, dodajemy pomidora pokrojonego w grubą kostkę i ząbek czosnku w plasterkach, zalewamy śmietaną 30%, redukujemy sos doprawiamy papryką słodką solą pieprzem i sporą ilością curry, żeby sos nabrał ładnego żółtego koloru, dodajemy makaron i przed końcem około 20-30 sekund dodajemy ogórka zielonego pokrojonego w kostkę, żeby się tylko zagrzał ale nie rozpuścił i gotowe.

Jabłuszka w karmelu o posmaku róż

Składniki:
1 jabłko
cukier, woda, woda różana
Na patelni i małym ogniu rozpuszczamy cukier w wodzie, karmel sprawdzamy w ten sposób, że przykładamy widelec do cukru i podnosimy do góry, jeżeli od widelca będzie się ciągnąć nitka podobnie jak miód wiemy, iż karmel jest gotowy, wtedy kładziemy jabłuszka pokrajane w cząstki dodajemy 1-2 krople wody różanej, karmelizujemy z jednej i drugiej strony, aż będą miękkie i gotowe.