Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Sałatka chrzanowa

Sałatka chrzanowa

karita karita

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka chrzanowa

Sałatka chrzanowa

84asiek 84asiek
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka dla Uli.

Sałatka dla Uli.

msewka msewka
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka fińska rosolli

Sałatka fińska rosolli

3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka gwiazdka

Sałatka gwiazdka

Mirka227 Mirka227
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka Gyros

Sałatka Gyros

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka Gyros

Sałatka Gyros

mycha mycha
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka Gyros

Sałatka Gyros

4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka jaglana

Sałatka jaglana

VITA VITA

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

zewa zewa
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

misia5 misia5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

domagi domagi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: