Tuńczyk to ryba występująca głównie w subtropikalnej, strefie oceanicznej. Charakteryzuje się czerwonym lub białym mięsem, które jest chude i bardzo wartościowe! Zawiera kwasy tłuszczowe omega 3 oraz łatwo przyswajalne białko.  

W Japonii, tuńczyka świeżego konsumuje się głównie w formie sushi. W Polsce natomiast, dostępny jest najczęściej w postaci konserwowej. Tuńczyka z puszki, bardzo często wykorzystujemy w naszych kuchniach, jest on relatywnie tani, a jego okres przydatności do spożycia- długi.

Konserwowy tuńczyk jest składnikiem zapiekanek, sałatek, dań głównych, przekąsek, past i dipów. Idealnie smakuje w towarzystwie ryżu, makaronu, warzyw czy pieczywa. Kanapka z pastą z tuńczyka, papryką, ogórkiem konserwowym i cebulką to świetny śniadaniowy posiłek.

Na obiad warto przygotować zapiekankę z tuńczykiem i sosem beszamelowym lub tarte z warzywami i tuńczykiem. Na przyjęciach świetnie zaprezentują się faszerowane tuńczykiem pomidory! Przygotuj pyszną sałatkę lub pastę z tuńczyka!

Zdjęcie: Fotolia
Pizza z tuńczykiem

Pizza z tuńczykiem

Pizza z tuńczykiem doskonale smakuje na ostro. Pszenny spód smaruje się np. ajwarem (pikantną pastą warzywną z papryki i bakłażana) i rozkłada się na nim plasterki mozzarelli oraz rozdrobnionego tuńczyka z puszki, odsączonego z oleju lub sosu własnego. Fani owoców morza polubią połączenia tuńczyka z krewetkami i sosem czosnkowym. Do pizzy warto również dodać plasterki czarnych oliwek, ogórka konserwowego bądź kapary, a także cebulę, pieczarki, cukinię i słodki sos chilli.

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczyka z makaronem jest wyśmienita, gdy zostanie podana z grzankami. Grzanki można przyrządzać samodzielnie, z bagietek, pieczywa pszennego, razowego lub żytniego. Wystarczy na suchej patelni podgrzać kromkę przez kilkadziesiąt sekund z obu stron i w jeszcze ciepłą wsmarować ząbek czosnku. Do sałatek najlepiej nadaje się tuńczyk w sosie własnym z puszki. Mimo że posiada bardzo neutralny smak, dodaje potrawie rybnego charakteru.

Penne z tuńczykiem

Penne z tuńczykiem

Tuńczyk z makaronem to pomysł na intensywne w smaku danie, które można przygotować zaledwie w 15 minut. Makaron z tuńczykiem najczęściej przygotowywany jest z pomidorami z puszki lub z oliwkami. Przygotowując danie tuńczyka należy dokładnie odcedzić z zalewy, aby sos nie był zbyt rzadki. Do dań z makaronem, najlepiej wybierać tuńczyka rozdrobnionego, który dobrze połączy się z pozostałymi składnikami.

Pasta z tuńczyka

Pasta z tuńczyka

Mięso tuńczyka może być doskonałym składnikiem pasty do kanapek. Do przyrządzenia pasty z tuńczyka na kanapki potrzebne jest mięso tej ryby, które można kupić w puszkach. Jeśli nie musimy ograniczać jej kaloryczności, możemy wybrać tuńczyka w oleju. Jeżeli natomiast wolimy, aby pasta była mniej kaloryczna, powinniśmy kupić tuńczyka w sosie własnym. Mięso ryby należy zmieszać z jajkiem. Pastę jajeczną z tuńczykiem robi się z jajka gotowanego na twardo. Oba główne składniki można rozgnieść widelcem, a następnie przyprawić szczypiorkiem lub posiekaną natką pietruszki.

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Suszone pomidory to popularny składnik dań kuchni włoskiej. Idealnie nadają się one także do makaronu z tuńczykiem. Kiedy olej, w którym są przechowywane, zmiesza się z olejem tuńczyka, powstanie naturalny, aromatyczny sos do makaronu. Suszone pomidory bywają dosyć kwaśne, dlatego należy dodawać je do potrawy z umiarem. Innym pomysłem na makaron z tuńczykiem i pomidorami jest po prostu przygotowanie pomidorowego sosu do makaronu. Sos pomidorowy na zimno można przyrządzić ze świeżych pomidorów albo pomidorów z puszki. Wystarczy wówczas doprawić je, np. bazylią, pieprzem i solą, ewentualnie dodać łyżkę lub dwie kwaśnej śmietany. Inną postacią pomidorowego sosu do makaronu z tuńczykiem jest sos na ciepło, z duszonych pomidorów. Mogą to być pomidory z puszki, a nawet passata, czyli pomidorowe puree. Dodaje się je do zeszklonej na oleju cebuli, przyprawia solą, pieprzem, bazylią i dusi przez kilkanaście minut, mieszając.

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym

Makaron z tuńczykiem i śmietaną to kolejna odsłona tej potrawy. Sos śmietanowy na zimno jest prosty do przygotowania: wystarczy zmieszać śmietanę (12%), z jogurtem naturalnym i majonezem, a także przyprawami: solą, pieprzem, tymiankiem, posiekanym koperkiem lub czosnkiem. Sos śmietanowy na ciepło, na bazie bulionu, wymaga nieco więcej wprawy, ponieważ podczas przygotowywania go należy zahartować śmietanę, aby się nie zważyła i nie zamieniła w grudki. Śmietanę warto zatem dodać do przestudzonego, ale jeszcze ciepłego bulionu, dosypać odrobinę mąki i wymieszać wszystko dokładnie. Dopiero kiedy letni bulion będzie równomiernie zabielony, można go podgrzać. Na końcu taki sos przyprawia się pieprzem oraz innymi przyprawami, według własnego uznania.

Kanapka z tuńczykiem

Kanapka z tuńczykiem

Do rybnych kanapek z tuńczykiem można użyć kromek pieczywa opieczonych na patelni lub w piekarniku, a następnie natartych ząbkiem czosnku i posmarowanych masłem bądź margaryną. Tuńczyka z puszki odsącza się z oleju lub sosu własnego, miesza na pastę z posiekanym, ugotowanym jajkiem, dodaje szczypiorek albo cebulę dymkę i przyprawia do smaku. Można także użyć pozostałych z obiadu resztek grillowanych filetów z tuńczyka, które idealnie komponują się z kaparami, warzywną salsą i zmielonym pieprzem.

Znaleźliśmy 695 przepisów w kategorii Tuńczyk

Mus z tuńczyka

Mus z tuńczyka

Kostka Kostka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zapiekanka rybna 2.

Zapiekanka rybna 2.

msewka msewka
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: