Botwinka – przepis na wiosenną zupę

Kilka pęczków botwinki, ziemniaki, bulion, śmietana – tylko tyle potrzebujesz, aby wyczarować pyszną wiosenną zupę. Sprawdź nasz prosty przepis na zupę z botwiny, a także inne dania z młodego buraka.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Botwinka – przepis na wiosenną zupę
fot. Adobe Stock

Botwina czy botwinka?

Kiedy w sezonie wiosennym wszyscy zajadają się zupą z młodych buraczków, wszędzie można spotkać się z dwoma określeniami – botwina i botwinka. Czym różnią się te pojęcia, a może jest to to samo?

liście i korzeń botwinki
fot. Adobe Stock

Określeń „botwina” i „botwinka” można używać naprzemiennie. To nazwa młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego. Słowa „botwinka” przyjęło się stosować do opisu wiosennej zupy z botwiny.

Botwinka – najlepszy przepis na zupę

Zupa z botwiny jest bardzo prostym i szybkim do wykonania daniem. Głównym składnikiem są oczywiście liście i korzeń buraka ćwikłowego, reszta dodatków może się zmieniać. Tutaj podajemy klasyczny przepis na botwinkę z ziemniakami i śmietaną.

Składniki:
  • 1,5 litra bulionu,
  • 1 spory pęczek botwiny lub dwa małe,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 150 ml śmietany 30%,
  • sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  2. Liście botwiny odciąć od korzeni, a następnie dokładnie umyć.
  3. Buraczki obrać i pokroić w półplasterki, a liście drobno posiekać.
  4. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć przez kilka minut pokrojone ziemniaki.
  5. Zalać ziemniaki bulionem i gotować 5 minut, aż zmiękną.
  6. Do garnka dodać pokrojone buraczki, a po kilku minutach liście botwinki.
  7. Całość gotować ok. 5 minut. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz.
  8. Na koniec gotowania zupy z botwiny, dodać śmietanę wraz z posiekanym drobno koperkiem.
Botwinka może być podawana na wiele sposobów. Najczęściej na stołach gości botwinka z jajkiem, ale można spotkać także wersje z różnymi dodatkami, jak np. botwinka z cukinią. Oczywiście w gotowaniu nie trzeba się ograniczać, więc spokojnie możesz umieścić w swojej zupie z botwiny wszystkie ulubione składniki, także mięsne. Tak powstała botwinka z klopsikami, ziemniakami i jajkiem będzie nie tyle samą zupą, ale niezwykle sycącym daniem.

Co jeszcze zrobić z botwiny?

Botwina to nie tylko zupa – warto eksperymentować kulinarnie z młodymi buraczkami, na które sezon nie trwa długo. Liście i korzeń buraka bardzo dobrze komponują się w różnego rodzaju sałatkach. Wykorzystanie dwóch sezonowych warzyw w jednym daniu, to zawsze dobry pomysł – sałatka z botwinką i bobem będzie zdrowym dodatkiem do dań z grilla lub niedzielnego obiadu.

risotto z botwinki
fot. Adobe Stock

Botwinę można wykorzystać także jako farsz do mięspolędwiczka faszerowana botwinką i ricottą zasmakuje nawet wymagającemu podniebieniu. Botwina dobrze komponuje się z nabiałem i różnego rodzaju serami - tarta z botwinką i kozim serem, albo przepyszne risotto z botwinką i fetą to przepisy warte wypróbowania.

Zobacz jak zrobić tartę i poznaj prosty przepis na idealny kruchy spód.