Botwina czy botwinka?
Kiedy w sezonie wiosennym wszyscy zajadają się zupą z młodych buraczków, wszędzie można spotkać się z dwoma określeniami – botwina i botwinka. Czym różnią się te pojęcia, a może jest to to samo?fot. Adobe Stock
Określeń „botwina” i „botwinka” można używać naprzemiennie. To nazwa młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego. Słowa „botwinka” przyjęło się stosować do opisu wiosennej zupy z botwiny.
Botwinka – najlepszy przepis na zupę
Zupa z botwiny jest bardzo prostym i szybkim do wykonania daniem. Głównym składnikiem są oczywiście liście i korzeń buraka ćwikłowego, reszta dodatków może się zmieniać. Tutaj podajemy klasyczny przepis na botwinkę z ziemniakami i śmietaną.Składniki:
- 1,5 litra bulionu,
- 1 spory pęczek botwiny lub dwa małe,
- 500 g ziemniaków,
- 1 pęczek koperku,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 150 ml śmietany 30%,
- sól i pieprz do smaku.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Liście botwiny odciąć od korzeni, a następnie dokładnie umyć.
- Buraczki obrać i pokroić w półplasterki, a liście drobno posiekać.
- W garnku rozgrzać olej i podsmażyć przez kilka minut pokrojone ziemniaki.
- Zalać ziemniaki bulionem i gotować 5 minut, aż zmiękną.
- Do garnka dodać pokrojone buraczki, a po kilku minutach liście botwinki.
- Całość gotować ok. 5 minut. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz.
- Na koniec gotowania zupy z botwiny, dodać śmietanę wraz z posiekanym drobno koperkiem.
Co jeszcze zrobić z botwiny?
Botwina to nie tylko zupa – warto eksperymentować kulinarnie z młodymi buraczkami, na które sezon nie trwa długo. Liście i korzeń buraka bardzo dobrze komponują się w różnego rodzaju sałatkach. Wykorzystanie dwóch sezonowych warzyw w jednym daniu, to zawsze dobry pomysł – sałatka z botwinką i bobem będzie zdrowym dodatkiem do dań z grilla lub niedzielnego obiadu.fot. Adobe Stock
Botwinę można wykorzystać także jako farsz do mięs – polędwiczka faszerowana botwinką i ricottą zasmakuje nawet wymagającemu podniebieniu. Botwina dobrze komponuje się z nabiałem i różnego rodzaju serami - tarta z botwinką i kozim serem, albo przepyszne risotto z botwinką i fetą to przepisy warte wypróbowania.
Zobacz jak zrobić tartę i poznaj prosty przepis na idealny kruchy spód.